Bush snakket usant

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det ser dessverre ut til at president George W. Bush snakket usant da han brukte masseødeleggelsesvåpnene i Irak som begrunnelse for å gå til invasjon i landet. Både Bush og hans utenriksminister Colin Powell hevdet at de bygde sine påstander om Saddam Husseins våpen på sikker og bekreftet informasjon. Colin Powell brukte slike forsikringer i sin etter hvert beryktede tale i FNs sikkerhetsråd der han til og med viste fram en liten glasskolbe med hvitt pulver for å illustrere truslene fra dødelige miltbrannbakterier som Saddam angivelig hadde i store mengder. Det hadde han ikke.

The New York Times og The Washington Post opplyser nå at USA trekker ut fire hundre inspektører fra sitt store inspektørkorps. I stillhet. Sluttrapporten fra amerikanernes inspeksjoner foreligger ennå ikke, men det synes klart at Saddam Hussein ikke disponerte verken store lager eller noe robust produksjonsprogram for masseødeleggelsesvåpen. Stadig mer tyder på at de konklusjonene som lederen for FNs våpeninspektører Hans Blix trakk, var mye riktigere enn den amerikanske etterretningen. De amerikanske informasjonene virker feilaktige, oppblåste, villedende og kanskje til og med løgnaktige.

Dette er en oppreisning for FN og Hans Blix. Vi tviler likevel på at den amerikanske presidenten, som nå er midt inne i kampen for å bli gjenvalgt, er villig til å innrømme at det var feil å bryte med FN-linjen. Utviklingen siden har jo vist at presidenten og hans medarbeidere valgte å begrunne krigen med trusselen fra masseødeleggelsesvåpen av det Paul Wolfowitz kalte «byråkratiske grunner». Det var denne begrunnelsen det var håp om å få tilslutning til i Washington, i London og kanskje til og med i FN. Beslutningen om å gå til krig var allerede fattet, og var ugjenkallelig. Irak skulle invaderes og Saddam Hussein skulle fjernes ved våpenmakt.

Den triste konklusjonen er at USA ikke er til å stole på. Det sittende regjeringen i Washington er fullt villige til å føre sin egen befolkning, verdenssamfunnet i sin alminnelighet og selv nære, mangeårige allierte bak lyset. Det er skremmende.