Bush snakket usant

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det ser dessverre ut til at president George W. Bush snakket usant da han brukte masseødeleggelsesvåpnene i Irak som begrunnelse for å gå til invasjon i landet. Både Bush og hans utenriksminister Colin Powell hevdet at de bygde sine påstander om Saddam Husseins våpen på sikker og bekreftet informasjon. Colin Powell brukte slike forsikringer i sin etter hvert beryktede tale i FNs sikkerhetsråd der han til og med viste fram en liten glasskolbe med hvitt pulver for å illustrere truslene fra dødelige miltbrannbakterier som Saddam angivelig hadde i store mengder. Det hadde han ikke.

The New York Times og The Washington Post opplyser nå at USA trekker ut fire hundre inspektører fra sitt store inspektørkorps. I stillhet. Sluttrapporten fra amerikanernes inspeksjoner foreligger ennå ikke, men det synes klart at Saddam Hussein ikke disponerte verken store lager eller noe robust produksjonsprogram for masseødeleggelsesvåpen. Stadig mer tyder på at de konklusjonene som lederen for FNs våpeninspektører Hans Blix trakk, var mye riktigere enn den amerikanske etterretningen. De amerikanske informasjonene virker feilaktige, oppblåste, villedende og kanskje til og med løgnaktige.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.