Bush sparer Libby for fengsel

«Scooter» slipper fengsel for å ha avslørt CIA-agent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): President George W. Bush omgjør straffen til visepresident Dick Cheneys tidligere stabssjef Lewis «Scooter» Libby og sparer ham dermed for et fengselsopphold, opplyser Det hvite hus.

Lewis Libby har blitt idømt 30 måneders fengselsstraff, men slipper nå soningen, skriver Washington Post.

Men Libby er ikke benådet, og Bush opprettholder den delen av straffen som innebærer prøvetid på to år og en bot på 250.000 dollar.

- Det betyr at han ikke skal i fengsel, sa en talsmann for Det hvite hus mandag.

«Jeg respekterer juryens kjennelse, men jeg har kommet til at dommen er altfor streng,» heter det i en pressemelding fra Bush.

Presidenten, som har myndighet til å benåde straffedømte, ga opprinnelig signaler om at han ikke hadde tenkt å blande seg inn i saken. Men har nå altså ombestemt segTidligere mandag avgjorde en ankedomstol at han ikke fikk utsette soningen av fengselsstraffen, noe som betydde at han måtte møte til soning i løpet av seks til åtte uker.

Hemmelig identitet

Historien om CIA-lekkasjesaken går tilbake til sommeren 2003.

Bush sparer Libby for fengsel

Kort tid etter at den tidligere amerikanske diplomaten Joseph Wilson hadde publisert en artikkel i avisen The New York Times, som sådde tvil om Bush-administrasjonens påstander om at Saddam-regimet hadde forsøkt å kjøpe uran fra Niger, var det noen som hvisket amerikanske journalister i øret at: «Valerie Plame, hun jobber for CIA».

Både visepresident Dick Cheney og presidentens rådgiver Karl Rove ble trukket inn i saken, da ekteparet Plame/Wilson gikk til sivilt søksmål.

Endret forklaring

I etterforskningen som fulgte fortalte Libby at han hadde fått Plames navn fra NBC-reporteren Tim Russert. Men da etterforskerne så nærmere på forklaringen, sa Russert at det ikke hadde vært noen diskusjon om Plame i deres samtale.

Senere endret Libby forklaring og sa at han først hadde fått informasjonen fra visepresident Cheney.

Spesialanklager Patrick Fitzgerald tok derfor ut tiltale mot Libby for å ha avgitt falsk forklaring og for å ha forhindret etterforskningsarbeidet.

SLIPPER FENGSEL:  Her forlater Lewis Libby rettssalen i Washington DC, etter at han ble idømt 30 måneders fengsel og en bot på 250 000 dollar. Nå slipper han å sone. Foto: STEFAN ZAKLIN /EPA
SLIPPER FENGSEL: Her forlater Lewis Libby rettssalen i Washington DC, etter at han ble idømt 30 måneders fengsel og en bot på 250 000 dollar. Nå slipper han å sone. Foto: STEFAN ZAKLIN /EPA Vis mer
BENÅDER LIBBY: George W. Bush er for tiden opptatt med tête à tête-samtaler med Russlands president Vladimir Putin, men har tatt seg tid til å benåde sin tidligere rådgiver Lewis «Scooter» Libby.
HEVN: Valerie Plames identitet ble trolig avslørt som hevn for at hennes ektemann (i bakgrunnen) kritiserte Bush-administrasjonen.