Bush: Stans håndtellingen

George W. Bush ba i kveld Floridas høyesterett stanse håndtellingen av stemmer i valgdistrikt der demokratene har størst oppslutning. Domstolen møtes imorgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Republikanerens advokater ba de sju dommerne sette en stopper for den manuelle opptellingen i fylkene Palm Beach, Broward og Miami-Dade. All opptelling skulle vært stanset stanset tirsdag. Det står i valgloven, fremholdt advokatene.

Høyesterett kan i praksis avgjøre årets presidentvalg i USA. De sju dommerne, seks av dem er utnevnt av demokratiske guvernører,kan la kontrolltellingene fortsette fordi velgere har trykket feil i vanvare.

Det kai innebære at de forærer seieren til visepresident Al Gore, som nå ligger 930 stemmer bak Bush av de nesten seks millioner som ble avgitt i Florida.

Bush mener delstatsminister Katherine Harris holdt seg strengt til loven da hun sto fast ved valglovens ukesfrist for nytelling. Valgloven setter gir strengt tatt bare unntak for naturkatastrofer.

-Det ville også bryte med grunnloven om delstatsministeren hadde tillatt videre opptelling i de tre fylkene og deretter godkjent de endrede resultatene, skriver Bush-kampanjen til høyesterett. Republikanerne mener selektivg håndtelling inviterer til vilkårlig og ulik opptelling av kandidatenes stemmer og behandler velgerne i Florida ulikt etter hvor de bor.

Bushs medarbeidere og tilhengere angriper også lokale valgstyrer for å gha kastet vrak på mange av utenlandsstemmene. De mer enn antyder at soldatstemmer systematisk ble forkastet av demokratiske funksjonærer som ville kvitte seg med Bush-stemmer.

Hele 1 527 utenlandsstemmer ble forkastet på grunn av sent eller utydelig poststempel eller andre mangler. De godkjente poststemmene fordelte seg slik: 1 380 til Bush, 750 til Gore.

USAs forsvarsminister William Cohen, den eneste republikaner i regjeringen, uttrykte søndag bekymring over at så mange soldatstemmer er forkastet.

-Det siste vi ønsker er at det skal være vanskeligere å stemme for dem som bærer uniform og gjør tjeneste utenlands, sa Cohen under sitt besøk i Saudi-Arabia.

Republikanske anklager Washington Post i dag

Striden kan vare over nyttår Washington Post i dag