Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bush stanset israelsk angrep mot Iran

Fordi han fryktet hevn mot USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President George W. Bush nektet tidligere i år Israel å gjennomføre angrep mot iranske atomanlegg, av frykt for hevnaksjoner mot amerikanske mål.

Det skriver den britiske avisa The Guardian, som viser til høytstående europeiske diplomater som oppgir Israels daværende statsminister Ehud Olmert Olmert som kilde til opplysningene.

Ifølge avisas kilder luftet Olmert planen om å angripe de iranske atomanleggene med president George W. Bush, under et møte de to hadde på tomannshånd i forbindelse med Bushs besøk i Israel 14. mai.
Fryktet hevnangrep
Bush gjorde det klart at han ikke ville støtte et slikt angrep, blant annet av frykt for en bølge av hevnangrep mot amerikanske mål i Irak, Afghanistan og trolig også mot skipstrafikken i Persiabukta.

Amerikanerne fryktet også at Israel ikke ville lykkes med å ødelegge de iranske atomanleggene i én omgang, og at angrep over flere dager ville ha resultert i full krig.

For Israel vil det være umulig å gjennomføre flyangrep mot mål i Iran uten tilslutning fra USA, ettersom de israelske flyene må passere det USA-kontrollerte luftrommet over Irak. Olmert innså derfor at planen ville falle i fisk uten amerikansk tilslutning.


Sabelrasling
Tre uker etter at Olmert fikk klart nei fra Bush, raslet Israel med sablene i form av en storstilt flyøvelse over den østlige delen av Middelhavet. En rekkejagerfly og deltok, og både omfanget av øvelsen og avstanden fra Israel var en tydelig demonstrasjon på at Israel var i stand til å nå mål i Iran.

Få dager senere var budskapet fra Israels daværende visestatsminister Shaul Mofaz krystallklart:

- Dersom Iran fortsetter med sitt atomvåpenprogram, kommer vi til å angripe. Det finnes ikke noe annet alternativ, sa Mofaz.

Flyøvelsen og uttalelsen fra Mofaz kan ha vært et forsøk på å få Bush til gå tilbake på sitt veto, men det kan også ha vært et forsøk på å styrke moralen i egne rekker, skriver The Guardian.

(NTB)

GREP INN: George Bush ville ikke ha et angrep på Iran, skriver ei britisk avis i dag. Her kikker han ut på Dødehavet. Foto: Scanpix/Ap
GREP INN: George Bush ville ikke ha et angrep på Iran, skriver ei britisk avis i dag. Her kikker han ut på Dødehavet. Foto: Scanpix/Ap Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!