Bush står fast mot Putin

Nekter å la Russland diktere NATO.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): USAs president George W. Bush er i dag i Ukraina i møte med president Viktor Jusjtsjenko. Bush lover at han ikke vil la seg presse av Vladimir Putin til å nekte Ukraina og Georgia å bli medlemmer av NATO.

- Nasjonen deres har tatt en modig avgjørelse og USA støtter deres ønske, sa Bush på dagens pressekonferanse, melder AP.

Bush avviser byttehandel

NATO-landene møtes på toppmøte i Bucuresti senere denne uka og avtaler som baner veien for medlemsskap for Ukraina og Georgia står øverst på dagsorden. Men Russland er en sterk motstander og ønsker ikke å se sine naboland i NATOs favn.

Det har vært spekulert i at Bush ville inngå avtale med Putin om å nekte Ukraina og Georgia medlemsskap, mot at Russland godtar det amerikanske rakettskjoldet i Polen og Tsjekkia. Men dette avviser Bush på det sterkeste.

- Det blir ingen byttehandel. Punktum. Russland har ikke veto-rett over hva som skjer i Bucuresti. Jeg vil ikke forutse avstemningen, den vil skje der, sier Bush.

Søndag møtes Bush og Putin i Sochi ved Svartehavet.

Fransk motstand

Det er ikke gitt hva NATO bestemmer seg for. Frankrikes statsminister Frangois Fillon gjorde det i dag klart at Frankrike ikke vil ha Ukraina og Georgia inn i NATO.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer