Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bush står fast mot Putin

Nekter å la Russland diktere NATO.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): USAs president George W. Bush er i dag i Ukraina i møte med president Viktor Jusjtsjenko. Bush lover at han ikke vil la seg presse av Vladimir Putin til å nekte Ukraina og Georgia å bli medlemmer av NATO.

- Nasjonen deres har tatt en modig avgjørelse og USA støtter deres ønske, sa Bush på dagens pressekonferanse, melder AP.

Bush avviser byttehandel

NATO-landene møtes på toppmøte i Bucuresti senere denne uka og avtaler som baner veien for medlemsskap for Ukraina og Georgia står øverst på dagsorden. Men Russland er en sterk motstander og ønsker ikke å se sine naboland i NATOs favn.

Det har vært spekulert i at Bush ville inngå avtale med Putin om å nekte Ukraina og Georgia medlemsskap, mot at Russland godtar det amerikanske rakettskjoldet i Polen og Tsjekkia. Men dette avviser Bush på det sterkeste.

- Det blir ingen byttehandel. Punktum. Russland har ikke veto-rett over hva som skjer i Bucuresti. Jeg vil ikke forutse avstemningen, den vil skje der, sier Bush.

Søndag møtes Bush og Putin i Sochi ved Svartehavet.

Fransk motstand

GODE VENNER: USAs president George Bush og Ukrainas president Viktor Jusjtsjenko hadde en god tone under dagens møte. Begge håper Ukraina nå tar nok et skritt mot meldemsskap i NATO. Foto: Scanpix
GODE VENNER: USAs president George Bush og Ukrainas president Viktor Jusjtsjenko hadde en god tone under dagens møte. Begge håper Ukraina nå tar nok et skritt mot meldemsskap i NATO. Foto: Scanpix Vis mer

Det er ikke gitt hva NATO bestemmer seg for. Frankrikes statsminister Frangois Fillon gjorde det i dag klart at Frankrike ikke vil ha Ukraina og Georgia inn i NATO.

Samtidig kom Russland med en ny advarsel om dyp krise i forholdet til Ukraina dersom Ukraina blir NATO-medlem.

Jusjtsjenko sier han har fått full støtte fra Bush for sitt ønske om NATO-medlemskap for Ukraina, og at han er sikker på at Ukraina vil få positive signaler om medlemskap på toppmøtet.

Bush skrøt også av Ukrainas demokratiske og militære reformer og spesielt deres deltakelse i Kosovo og Irak.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media