Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-  Bush stjal framtida vår

Alt er ikke som før. Jobbene forsvinner. Pengene strekker ikke til. Pensjonene er på vei til smuldre bort. Dette er en del av virkeligheten i dagens USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEWTON, Iowa (Dagbladet): De rike er blitt rikere. De som en gang var en del av middelklassen, må nå snu på hver eneste dollar. Andre har aldri hatt det bedre økonomisk.

USA er delt på midten. Halvparten vil kvitte seg med George W. Bush og mener han og republikanerne har skylda for at livet ikke er bedre enn det er.

Utrygge jobber

Den andre halvparten mener president Bush er rett mann til rett tid på rett plass.

I den lille byen Newton i Iowa er ikke livet som det en gang var.

-  Jeg jobbet hos Maytag, hjørnesteinsbedriften vår. Vi sa det slik i gamle dager: Får du jobb hos Maytag, er du sikret for resten av livet. I 30 år jobbet jeg der og trodde på framtida. Pensjonsordning og sykeforsikring for familien, alt så lyst ut sier Jim Ronfeldt (61), som ble pensjonert i fjor.

2500 hadde jobb hos Maytag, nå er bare 500 igjen.

24. september fikk ytterligere 190 arbeidere permisjonsvarsel, det første steget mot oppsigelse. Selskapet, som lager kjøleskap, oppvaskmaskiner og vaskemaskiner, har flyttet produksjonen til Mexico.

-  De nye eierne, pengefolk fra Chicago, ville tjene enda mer penger, sier Jim Ronfeldt.

Økonomisk nedtur

Det eneste Jim og kona Lila (56) Ronfelt vet med sikkerhet, er at de beholder pensjonen og sykeforsikringen fram til 2008. Etter det kan begge deler forsvinne.

-  Skal du gå og tenke på det, blir du gal, sier Lila, som ønsker en offentlig sykeforsikring, slik mange har i Europa.

-  Vi stemmer på Kerry og Edwards, sier hun.

-  Virkeligheten er at vi har fått det økonomisk verre de siste fire åra, sier ektemann Jim.

-  Broren min er 43 år, han fikk hjerteproblemer i fjor og måtte opereres. Det kostet 90 000 dollar. Tre årslønner, som han må betale tilbake i månedlige avdrag, sier Lila.

Hun og Jim mener politikerne og pengeflytterne har stjålet framtida til vanlige amerikanere.

Håper Bush taper

De to er på besøk hos Judy Beaver (65) som bor i det amerikanerne kaller et mobilt hjem i parken Sunrise, noen kilometer utenfor Newton sentrum. Mobile hjem er billige boliger som kan flyttes rundt. Et boområde som minner om en campingplass.

-  Jeg trenger hjelp til å vinterisolere vogna på nytt. Det kan bli bikkjekaldt her om vinteren, sier Judy, som lever på sosialstøtte. Helsa hennes er ikke som den en gang var.

-  Utsiktene for Newton er ikke de beste. Jeg har ikke noe valg, jeg må tro at demokratene vinner. For Guds skyld, vi må bli kvitt ham! Bush, altså, sier Judy Beaver.

Politikerne snakker om terror, krigen i Irak og om å få fart på økonomien.

Judy Beaver og ekteparet Ronfeldt er ikke i tvil hva som er viktigst og avgjørende for dem.

-  Jobber! Nye og sikre jobber.

ØNSKER TRYGGHET: Jim Ronfeldt, Judy Beaver (i midten) og Lila Ronfeldt ønsker sikre jobber og sykeforsikring for alle. Derfor vil de stemme på John Kerry.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media