KRITISERER OBAMA OG BUSH: Den republikanske presidentkandidaten Ron Paul mener George W. Bush står bak et av de verste misbrukene av makt i USAs historie. Han mener imidlertid at Barack Obama er enda verre. Her er de to avbildet sammen i Washington DC i 2009. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque
KRITISERER OBAMA OG BUSH: Den republikanske presidentkandidaten Ron Paul mener George W. Bush står bak et av de verste misbrukene av makt i USAs historie. Han mener imidlertid at Barack Obama er enda verre. Her er de to avbildet sammen i Washington DC i 2009. Foto: REUTERS/Kevin LamarqueVis mer

- Bush sto for et av de verste maktmisbrukene i USAs historie

- Men Obama er verre, mener Ron Paul.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ettersom det amerikanske presidentvalget nærmer seg blir angrepene på motstanderne stadig mer krasse og personlige.

De republikanske presidentkandidatene går stadig oftere til angrep også mot hverandre, men hardest går det nok utover president Barack Obama.

Fem av de heteste kandidatene, Mitt Romney, Rick Perry, Newt Gingrich, Ron Paul og Jon Hunstman, har besvart 12 spørsmål fra The New York Times om blant annet Bush, Obama, og under hvilke omstendigheter de mener den amerikanske presidenten kan erklære krig mot et annet land.

Angriper også Bush På spørsmål om George W. Bush eller Barack Obama har brukt utøvende makt på en måte som, ifølge kandidatene, var grunnlovsstridig angriper de alle Obama. Jon Hunstman valgte å ikke svare på dette spørsmålet, mens Ron Paul var den eneste som også kritiserte Bush.

- President Bush sin påståtte rett til å gå til krig uten en formell erklæring fra Kongressen, hans bruk av avlytting uten tillatelse, og hans påstander om at han hadde mulighet til å utpeke hvem som helst, inkludert amerikanske statsborgere, som «fiendtlige krigere» og holde dem i fangenskap og muligens torturere dem må være blant de verste maktmisbrukene i nasjonens historie, sier Paul.

STERK KRITIKK: Kongressmannen fra Texas, Ron Paul, reiser rundt i Iowa for å sanke stemmer. Foto: EPA/LARRY W. SMITH
STERK KRITIKK: Kongressmannen fra Texas, Ron Paul, reiser rundt i Iowa for å sanke stemmer. Foto: EPA/LARRY W. SMITH Vis mer

Men selv om han går hardt ut mot Bush, mener Paul at også Obama har misbrukt sin autoritet som president.

- Uheldigvis har president Obama, som mange stemte på fordi de håpet han ville respektere grunnlovens begrensninger når det gjelder utøvende makt, vært verre enn sin forgjenger. President Bush søkte i det minste om en lov som ga ham full autoritet til å bestemme om vi skulle gå til krig mot Irak eller ikke, sier han.

Romney hardt ut mot Obama Han peker på at i motsetning til Bush, søkte ikke Obama bekreftelse fra Kongressen før han valgte å sende militære styrker til Libya.

- Mens president Bush hevdet han hadde makt til å arrestere hvem som helst han anså som en fiende, hevdet president Obama at han hadde makt til å beordre drap på hvem som helst i landet, inkludert amerikanske statsborgere, han anså som fiender, sier Ron Paul.

Texas-guvernøren Rick Perry velger å forsvare Bush og sier at Bush-administrasjonens konklusjon om å gå til krig mot Al Qaida og deres allierte var riktig, og i hovedsak er det som har holdt landet trygt det siste tiåret.

LIGGER GODT AN: Mitt Romney er ikke redd for å kritisere Obama og ramser opp en rekke ting Obama administrasjonen har gjort som han mener er grunnlovsstridige. Romney ligger godt an til å bli nominert som republikanernes presidentkandidat, ifølge ferske meningsmålinger. Foto: AP Photo/Charlie Neibergall
LIGGER GODT AN: Mitt Romney er ikke redd for å kritisere Obama og ramser opp en rekke ting Obama administrasjonen har gjort som han mener er grunnlovsstridige. Romney ligger godt an til å bli nominert som republikanernes presidentkandidat, ifølge ferske meningsmålinger. Foto: AP Photo/Charlie Neibergall Vis mer

Mitt Romney, som på en fersk måling gjorde et kraftig hopp målt mot Obama, er ikke redd for å kritisere sin motstander. Romney mener Obamas helselovgivning er grunnlovsstridig fordi den overkjører delstatene og amerikanske borgeres valgfrihet.

Han lister også opp en rekke handlinger fra Obama-administrasjonen han mener truer viktige gunnlovsprinsipper.

Blant annet mener han Obama har utnevnt aktivistiske høyesterettsdommere som kun ønsker å få gjennom sine egne preferanser. Han mener også at Obama har nektet å samarbeide med Kongressen for å lage et langsiktig juridisk rammeverk for å styre krigen mot terrorisme.

FORSVARER BUSH: Rick Perry forsvarer George W. Bush og mener hans avgjørelse om å gå til krig i Irak har holdt USA trygt det siste tiåret. Foto: REUTERS/John Gress
FORSVARER BUSH: Rick Perry forsvarer George W. Bush og mener hans avgjørelse om å gå til krig i Irak har holdt USA trygt det siste tiåret. Foto: REUTERS/John Gress Vis mer