Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bush støtter Israels grenseplan

Mener en ensidig definisjon av Israel kan løse konflikten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): USAs president George Bush er svært positiv til den israelske planen om å ensidig bestemme grensene for Israel. Han tror slike grenser vil skape en fungerende to-statsløsning. Bush og Israels statsminister Ehud Olmert holdt i dag en felles pressekonferanse etter å ha hatt møter i Det Hvite Hus, melder AP.

- Olmert har modige idéer. Disse idéene kan lede til en to-statsløsning hvis ikke forhandlingene leder fram i nær framtid, sa Bush på pressekonferansen.

Palestinerne er sterkt imot den israelske planen som inkluderer flere store jødiske bosettinger på Vestbredden. Planen løser heller ikke problemet med Jerusalem, som begge parter ønsker som hovedstad.

Palestinerne ønsker full tilbaketrekning fra Vestbredden og Øst-Jerusalem.

Krav til Abbas

Bush og Olmert ønsker begge å forsøke med forhandlinger med palestinerne, men gir sterke signaler om at deres tålmodighet nærmer seg slutten.

- Vi kan ikke vente uendelig lenge på at palestinerne skal forandre seg. Hvis vi ser at det ikke er mulig med en progresjon, så må vi prøve en annen rute, sier Olmert.

Olmert kom også med klare krav til palestinernes president Mahmoud Abbas; avvepning av militante grupper, at regjeringen anerkjenner Israel og at tidligere avtaler må gjennomføres.

GODE VENNER: Israels statsminister Ehud Olmert møtte USAs president George Bush til møter og lunsj i Det Hvite Hus i dag. Foto: Scanpix
GODE VENNER: Israels statsminister Ehud Olmert møtte USAs president George Bush til møter og lunsj i Det Hvite Hus i dag. Foto: Scanpix Vis mer

En amerikansk embetsmann sier til AP at Bush-administrasjonen nå er mer komfortabel med tanken på en ensidig grensetrekning fordi de er overbevist om at Olmert er seriøs i sine forhandlinger med Abbas.

Vil forsvare Israel

Bush lovte også sterk amerikansk hjelp hvis Israel blir angrepet av Iran. Israel er blant USAs sterkeste støttespillere i kampen for å få stanset Irans atomprogram. Irans president har også uttalt at han vil utslette Israel.

- Jeg har forsikret statsministeren om at Israel er en nær venn og alliert av USA. Hvis de blir angrepet vil vi hjelpe dem, sier Bush.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!