- Bush støtter levende døde

Profilert redaktør slakter redningsplanen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Å bruke 700 milliarder dollar på å ta over råtne lån fra finanskonsern i krise, kan sammenlignes med å støtte levende døde, mener profilert redaktør.

Næringslivsredaktør Peter Coy i Business Week har lite til overs for den massive redningsplanen som den tidligere Goldman Sachs-sjefen, nå finansminister, Henry Paulson jobbet hardt for å få igjennom Kongressen fredag.

Coy mener det i utgangspunktet er selvmotsigende å være nødt til å redde et fritt marked. Han påpeker at det først og fremst er de selskapene som ligger dårligst an som vil nyte godt av pengene.

- Dermed vil regjeringen støtte selskap som under normale omstendigheter ikke ville ha overlevd. De kan sammenlignes med levende døde, skriver Coy i en krass kritikk av hasteforslaget Kongressen fikk lagt foran seg.
Lite effektivt
Han mener disse finansforetakene først og fremst vil bruke energien sin på å overleve, og at skattebetalernes penger ville bli brukt bedre andre steder.

Coy viser til at en fersk studie av bankkriser som Det internasjonale pengefondet har gitt ut, som fastslår at redningsplaner som kun baserer seg på å overta råtne lån, i liten grad er effektive. I stedet bør man sprøyte penger direkte inn i finanskonsernene, mener forfatteren av rapporten, slik at det offentlige dermed overtar eierandeler.

Økonomiprofessor Raghuram Rajan ved Universitetet i Chicago og tidligere sjeføkonom i IMF, mener USA bør bruke pengene på «vinnerne» i finanskrisen.

- Vi burde sprøyte mer kapital inn i de allerede godt kapitaliserte selskapene, og ikke i dem som har gjort de største feilene, sier Rajan.


Et siste åndedrag
Coy påpeker at framtiden for finanssystemet i USA nå vil ligge i de tiltakene den nye presidenten i landet vil treffe. Uansett utfall av valget vil det høyst sannsynlig ligge an til en langt større statlig innblanding i finanssystemet i USA enn man har vært vant til.

- Paulsons redningsplan for det frie markedet kan i ettertid vise seg å ha vært det siste åndedraget til en feilslått Wall Street-kultur, konkluderer Coy.

(NTB)

PÅ FEIL KURS?: President George W. Bushs redningsplan høster lite applaus hos redaktør Peter Coy. Foto: SAUL LOEB/AFP/SCANPIX
PÅ FEIL KURS?: President George W. Bushs redningsplan høster lite applaus hos redaktør Peter Coy. Foto: SAUL LOEB/AFP/SCANPIX Vis mer
- Bush støtter levende døde