Bush tapte i Høyesterett

Internerte fanger skal få prøvd sakene sine i USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bush-administrasjonen har ikke blankofullmakt til å holde igjen amerikanske og utenlandske statsborgere og samtidig nekte dem juridisk hjelp. Det kom fram i en dom fra amerikansk Høyesterett mandag, melder AP.

I to separate saker led Bush-administrasjonen kraftige nederlag.

I den ene fikk den amerikansk-fødte internerte fangen Yaser Esam Hamdi retten til å få sin sak behandlet i USA.

Dessuten mente retten at de nærmere seks hundre fangene på Guantanamo også skal ha mulighet til å få prøve sakene sine foran en amerikansk domstol.

Jubler over dommene

- En krigstilstand gir ikke nødvendigvis presidenten rett til å innskrenke rettighetene til amerikanske statsborgere, skrev dommeren Sandra Day O'Connor.

Menneskerettighetsorganisasjoner, som i lang tid har uttrykt bekymring for behandlingen av fangene på Guantanamo, jubler:

- Retten har sagt at alle skal ha mulighet til å få saken sin opp i rettssystemet. Å holde tilbake fanger uten å gi dem juridiske rettigheter er ulovlig, uttaler Deborah Pearlstein i Human Rights First til AP.

- Vi kommer til å prøve hundrevis av saker for retten nå. Høyesterett har gitt oss tilbake troen på det amerikanske rettssystemet, sier advokaten Najeeb al-Nauimi, som sitter i en komité som hevder de representerer nesten 300 av fangene på Guantanamo.

Bush-administrasjonen mener amerikanske domstoler ikke har myndighet over utenlandske fanger som blir holdt igjen i utlandet.

Les domsavsigelsene:

Hamdi vs. Rumsfeld

Rasul vs. Bush

<B>NYTT HÅP:</B> Fangene på Guantanamobasen har fått nytt håp av Høyesterett.