Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bush tar ansvar for Irak-påstandene

I dag tok Bush på seg personlig ansvar for det som ble sagt om at Irak skulle ha forsøkt å kjøpe uran i Afrika.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

George Bush holdt i dag sin første formelle nyhetskonferanse siden mars. Blant sakene som sto sentralt var situasjonen i Irak. Dette er første gang Bush snakker om temaet etter kontroversene om masseødeleggelsesvåpnene og påstandene om overdrivelser fra Pentagons side.

Bush forsikret at USA og landets allierte vil avslutte sitt oppdrag i Irak og i Afghanistan. Og krigen mot terror fortsetter med uforminsket styrke. President Bush er optimistisk, og understreket blant annet Uday og Qusays dødsfall som betydelig framskritt. Snart tror Bush Saddam er tatt.

- Jeg vet ikke hvor nær vi er, svarte Bush på spørsmål om jakten på Saddam.

- Vi er nærmere enn i går, regner jeg med. Alt jeg vet er at vi er på jakt, la Bush til.

- Finner forbudte våpen

Presidenten understreket igjen at de vil finne masseødelegeglsesvåpen i Irak.

- Vi har lag som jobber hardt med dette for å vise sannheten, fortsatte den amerikanske presidenten fra rosehagen til Det hvite hus.

- Vi kommer nærmere sannheten. Vi vet at Saddam brukte kjemiske våpen.

Tar på seg ansvaret

Også den kontroversielle State of the Union-talen i vinter med påstandene om Saddams forsøk på å skaffe materiale til å lage atomvåpen i Afrika kommenterte presidenten i dag.

- Den britiske regjeringen har fått greie på at Saddam Hussein nylig forsøkte å få tak i signifikante menger med uran fra Afrika, sa presidenten i den TV-overførte talen den gang. Det viste seg senere at en rekke CIA-ansatte tvilte på riktigheten av dette, men det ble ikke tatt hensyn til i talen i vinter.

Presidenten tok siden ikke på seg ansvaret for feilen, isteden sto CIA-direktør George Tenet fram og gjorde det, fulgt av nasjonal sikkerhetsrådgiver Stephen Hadley. I dag var det andre toner fra Det hvite hus.

- Jeg tar personlig ansvar for alt jeg sier, absolutt.

Men Bush understreket at informasjonen Pentagon fikk før krigen indikerte at Irak utviklet et ulovlig våpenprogram.

- Vi vil bevise at Saddam hadde et våpenprogram. Jeg er sikker på at historien vil vise at vi tok den riktige beslutningen.

<B>SKAL FINNE SADDAM:</B> Bush tror de amerikanske styrkene er nærmere i dag enn i går.