Bush tar full kontroll

Brakseier: Republikanerne erobret i morgentimene flertall i både Senatet og Representantenes hus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Partiet som sitter med presidentmakten taper som regel kongressplasser i de såkalte mellomvalgene, når hele Representantenes hus og en tredel av Senatets 100 plasser står på valg.

Bare to ganger har demokratene gått fram i mellomvalg mens de hadde presidenten, i 1934 og 1998. Republikanerne har aldri klart det.

Nå gjentar president George W. Bush kunststykket etter et valg analytikerne ventet skulle bli det jevneste siden 1954.

Republikanerne har hatt et flertall på seks blant de 435 representantene i Huset, og ligger an til å øke med et par.

Demokratene har kontrollert Senatet ved hjelp av en avhopper fra Bushs parti, men ligger an til å tape flertallet.

Norskættede Walter Mondale ser ut til å tape i Minnesota, der han stilte opp for demokratene på få dagers varsel etter at den populære sentor Paul Wellstone døde i en flyulykke. Elizabeth Dole, gift med tidligere presidentkandidat Bob, vinner i North Carolina. John Sununu tar senatsplassen i New Hampshire og Saxby

Skittkasting

Chambliss sikrer seg Georgia, hvis prognosene onsdag morgen går inn.

Valgkampen har tilbudt lite politikk, men desto flere personangrep. Georgia ble av mange eksperter regnet som avgjørende for om Bush kunne sikre fullt kongressflertall. Chambliss angrep flere ganger sin demokratiske motstander Max Cleland som svak i kampen mot terrorisme, og scoret på det. Cleland mistet en arm og begge beina i Vietnam.

I øyeblikket har republikanerne 50 senatsplasser og makta gjennom visepresident Dick Cheneys stemme. Før opptellingen er sluttført, er trolig flertallet enda klarere.

Dermed blir det lite rom for advokatene, som sto i startgropa for å prøve jevne valg i rettssystemet. Presidentens bror Jeb Bush vinner gjenvalg som guvernør i Florida. CNNs oversikt over Representantenes hus

CNNs oversikt over Senatet