Bush tenker nytt

I det som kan være et skifte i amerikansk Midtøsten-politikk, antydes det at president George W. Bush kan være villig til å diskutere politiske sider av en fredsavtale før en våpenhvile har trådt i kraft.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bush er under stadig sterkere press internasjonalt for å engasjere seg mer personlig i Midtøsten. Bush-administrasjonen ser nå ut til å legge mer vekt på politiske sider av saken. Dette kan tolkes som et forsøk på å komme i møte enkelte palestineres ønske om samtaler om en bredere anlagt fredsavtale.

- Det er to viktige retningslinjer presidenten forsøker å utvikle. De kan virke hver for seg, og de kan virke sammen, sa pressetalsmann i Det hvite hus, Ari Fleischer, onsdag, og viste til temaene sikkerhet og politikk.

- Det viktige er at partene begynner å fokusere, med USAs hjelp, på å gjøre fremskritt på begge områder eller på ett av dem. Det betyr at sikkerhetstiltakene hjelper til med å fremme de politisk e resultatene som et resultat av en våpenhvile, men den politiske dialogen er en viktig del av dialogen, sa Fleischer.

Bush-administrasjonen har tidligere stått hardnakket fast på at det første steg må være at begge parter iverksetter en sikkerhetsplan utarbeidet av CIA-direktøren, George Tenet, den såkalte Tenet-planen.

Avtalen om sikkerhet må være på plass før man begynner på de bredere politiske sidene ved en fredsavtale mellom Israel og palestinerne, som er beskrevet i fredsplanen som ble utviklet av kommisjonen ledet av senator George Mitchell.

Mitchell-kommisjonen, der Thorbjørn Jagland også var med, gikk inn for våpenhvile etter en avkjølingsperiode, tillitsskapende tiltak som stans i byggingen av jødiske bosettinger og deretter forhandlinger.

(NTB)