Bush til krig uten støtte

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • USAs president George W. Bush vil gå til krig mot Irak uten støtte fra FNs sikkerhetsråd. Bush angriper til tross for at FNs våpeninspektører rapporterer at Irak kan avvæpnes med fredelige midler i løpet av noen måneder. Den amerikanske presidenten og Storbritannias statsminister Tony Blair hevder at angrepet har hjemmel i resolusjon 1441, som FNs sikkerhetsråd vedtok enstemmig den 8. november i fjor, og i flere tidligere resolusjoner. Dette synet har verken flertall i FNs sikkerhetsråd eller i verden for øvrig. Avisa The New York Times slo i går fast at USA går til krig, nesten isolert, i navnet til et verdenssamfunn som er imot krig nå.
  • Til tross for at USA har tatt i bruk trusler, pengeløfter og andre pressmetoder mot medlemmene av FNs sikkerhetsråd, har det ikke lyktes å tvinge fram et flertall i rådet for å gå til krig nå. Men det er ikke et nederlag for FN at flertallet ønsker å prøve alle fredelige midler før de militære blir tatt i bruk. Labours parlamentariske leder, tidligere utenriksminister Robin Cook, forlot i går den britiske regjeringen i protest mot at Storbritannia går til krigshandlinger uten FNs støtte. FNs generalsekretær Kofi Annan sier at krig alltid er en katastrofe som medfører store menneskelige lidelser.
  • I likhet med Kofi Annan beklager vi at FNs sikkerhetsråd ikke var i stand til å utarbeide et kompromiss. President Bush legger ansvaret for dette på Frankrike, men det var USA som blankt avviste et fransk forslag om å forlenge inspeksjonene med 30 dager og flere andre kompromissforslag.
  • Nattas ultimatum fra president George W. Bush til Saddam Hussein om å forlate Irak i løpet av 72 timer eller bli angrepet viser at USAs mål ikke er å avvæpne Irak, men å fjerne Saddam Hussein for å bane veien for omfattende endringer i hele Midtøsten. Bush vil tvinge endringene fram med militær makt. Denne politikken og denne framgangsmåten har ingen støtte i folkeretten.
  • Vi har ingen sympati for Saddam Hussein, men frykter den høye prisen Iraks befolkning må betale dersom krigen bryter løs. Denne krigen kan ikke få noen form for norsk støtte.