Bush til pave- begravelsen

President George W. Bush er første amerikanske president som er tilstede i en pave-begravelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når pave Johannes Paul II begraves fredag er president Bush på plass i Roma. Mange regner med at tilstedeværelsen er et forsøk på å vinne katolikkenes gunst i hjemlandet USA, men ved presidentvalget i 2000 fikk faktisk Bush nesten halvparten av katolikkenes stemmer,skriver Los Angeles Times

Også ved presidentvalget i fjor høst stemte katolikkene i USA på Bush. Hans abortmotstand og vektlegging av ekteskapet er viktige grunner til presidentens popularitet blant katolikkene.

Nå fester han grepet i den spansktalende delen av USA befolkning, og det kan få stor betydning i kongressvalget om to år.

Sosialt konservative katolikker strømmer til Republikanerne takket være Bush og pave Johannes Paul II, sier religionsekspert Mark J. Rozell ved George Mason-universitetet utenfor Washington.

Dette til tross for at pave Johannes Paul II var en klar motstander av Irak-krigen, var mot dødsstraff og var sterkt kritisk til konsument-kulturen i USA.

Katolikker har i flere tiår vært pålitelige velgere for Demokratene, men ved de siste presidentvalgene har de vært splittet på midten. Bill Clinton tok 60 prosent av stemmene deres i 1996, mens Bush fikk 47 prosent i 2000. I fjor økte de republikanske velgerne blant katolikkene i USA til 52 prosent.

Noe av forklaringen på økningen er at amerikanske katolikker har fått bedre utdannelse, flyttet til forstedene og blitt middelklasse. Protestantenes skepsis til katolikker har også vært avtagende fordi man har funnet sammen i verdivalg mot abort og homofile ekteskap.

Da Johannes Paul I døde i 1978 var det ikke snakk om at Jimmy Carter skulle delta i begravelsen. Isteden sendte han sin mor, Lillian, for å representere USA. Etter den tid, særlig etter et pavebesøk i USA i 1979, har alle amerikanske presidenter hatt et mer hjertelig forhold til paven.