Bush-toppsjef går av

Mannen som ga presidenten beskjed om 11.september-angrepene slutter, etter katastrofe-måneder for Bush..

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Etter nesten fem og et halvt år som øverste sjef for Bush-medarbeiderne i Washington ble det nok for Andrew Card. På en pressekonferanse tirsdag morgen amerikansk tid annonserte Card selv og president George W. Bush at budsjettdirektør Joshua B. Bolten blir ny stabssjef, skriver blant andre Washington Post.

Card har vært svært respektert i den svært mektige posisjonen, men har blitt kritisert de siste månedene for sin del av håndteringen av en rekke meget stygge feilskjær for Bush-administrasjonen:

* I oktober i fjor måtte presidentens dommerkandidat til høyesterett, Harriet Miers, trekke sitt kandidatur etter at både republikanere og demokrater i Kongressen vendte tommelen ned for den angivelig underkvalifiserte juristen.

* Da orkanen Kathrina ødela store deler av New Orleans brukte de føderale myndighetene oppsiktsvekkende lang tid på å sende tilstrekkelig hjelp. Skandalen vokste i omfang da det nylig ble kjent at Bush løy om at han ble overrasket over de katastrofale hendelsene. Presidentene hadde tvert imot blitt grundig advart i forkant om hvor store konsekvenser det enormt kraftige uværet kom til å få.

* Visepresident Dick Cheney skjøt advokatvenn med hagle på en fuktig jakttur, men verken Cheney eller Det hvite hus så poenget med å si noe til mediene om at USAs nestkommanderende nesten hadde blitt drapsmann. De ventet så lenge som mulig, og resultatet ble et presskorps i Washington som nærmest eksploderte i sinne og flere uker med kritiske spørsmål rundt skytedramaet.

* Samtidig ble Det hvite hus overrumplet av voldsom motstand i eget parti mot å overlate driften av en rekke havneanlegg i USA til et arabisk-eid selskap.

Andelen amerikanere som mener president George W. Bush gjør en god jobb er på et rekordlavt nivå, og motstanden mot Irak-krigen øker i takt med hans synkende popularitet.

Card var mannen som 11. september lente seg mot øret til George W. Bush mens han leste høyt for en gruppe skolebarn og ga ham meldingen om flyene som hadde krasjet inn i World Trade Center.

SKANDALENE BLE FOR MANGE: Stabssjef Andrew Card i Det hvite hus skal selv ha bestemt seg for å fratre stillingen. Her på pressekonferansen sammen med George W. Bush der han annonserte avgangen. Foto: SCANPIX
SKANDALENE BLE FOR MANGE: Stabssjef Andrew Card i Det hvite hus skal selv ha bestemt seg for å fratre stillingen. Her på pressekonferansen sammen med George W. Bush der han annonserte avgangen. Foto: SCANPIX Vis mer

Ifølge anonyme medarbeidere i Det hvite hus som Washington Post siterer har stabssjefen planlagt avgangen sin sammen med Bush siden begynnelsen av mars.