Bush trakk det lengste strået

Washington: Samarbeidsånd og tverrpolitisk enighet var nøkkelordene for guvernør George W. Bush, som i natt norsk tid holdt sin første tale som nyvalgt president i USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har vært gjennom en lang og pinefull periode, det tok lengre tid enn vi hadde trodd, sa Bush, som understreket at han er alle amerikaneres president.

- Ikke alle stemte på meg ved valget, men jeg vil tjene dere alle så godt jeg kan, sa en smilende og tydelig lettet Bush.

Han takket alle som hadde bidratt til seieren, og kom med en spesiell hilsen til visepresident Al Gore, og takket for telefonsamtalen tidligere på kvelden. Talen var ellers preget av mye retorikk og lite tydet på at dette var en programerklæring.

- Jeg vet hva visepresident Gore gjennomgår i dette øyeblikk, men vi er blitt enige om å møtes i Washington til uken, sa Bush. Han minnet om at både republikanere og demokrater ønsker det beste for USA, «selv om vi ikke alltid er enige».

Mange utfordringer

Men utfordringene er mange.

- Sammen skal vi styrke skolene, bygge ut helsetjenesten og trygdeordningene. Vi skal få til skattelette og fortsatt bygge på et sterkt forsvar, understreket Bush.

Han innrømmet at striden til nå har gått på detaljer.

- Men nå skal vi finne fram til felles standpunkter for å forene USA. Og jeg tar med meg erfaringene fra min guvernørtid i Texas, der samarbeidet på tvers av partiskillene har vært fremragende, sa USAs nye president.

Bush talte fra Representantenes hus i Austin, og han ble introdusert av den demokratiske lederen i delstatsforsamlingen, Pete Laney. Bush er den første guvernør fra Texas som blir landets president, og Laney så med glede tilbake på samarbeidet med guvernør Bush.

Men nå skal det bygges bro over uoverensstemmelsene, og Bush må bruke all sin politiske kløkt for å finne fram til løsninger.

- Jeg vil endre tonen i Washington, sa Bush, som under hele valgkampen snakket nedsettende om atmosfæren som har preget det politiske liv i hovedstaden under president Bill Clinton.

Samlet nasjon

- USA er en samlet nasjon til tross for sine store ulikheter, sa Bush og nevnte flere ganger minoritetene. Han vet at under 10 prosent av de svarte velgerne stemte på ham ved valget, og det er særlig de svarte som føler seg lurt og mener Bush har «stjålet» seieren fra Gore.

Men Bush rettet ut hånden til demokratene.

- Jeg er ikke valgt for å tjene et parti, men en hel nasjon, sa Bush som trenger all den støtte han kan få fra sine politiske motstandere.

Var det en statsmann som talte? Meningene er delte, men samarbeid og fellesskap blir stående som de helt sentrale punktene i talen til USAs kommende president.

- Jeg mener likevel at visepresident Gore i sin tale gjorde mer for Bush enn den nye presidenten gjorde selv, sa tidligere talsmann i Det hvite hus, Joe Lockart.

Bush har nå fått den ro han ønsker seg for å fortsette med forberedelsene til maktovertakelsen 20. januar. Bitterheten fra valgkampen og tellekaoset i Florida vil han forsøke å legge bak seg.

(NTB-Ole Ludvig Nymoen)

VINNEREN: Fotografen fra Assosiated Press fikk med seg øynene til president George W. Bush fra et avisstativ i Hongkong i dag tidlig.