DU, FORRESTEN: President George W. Bush måtte gjøre helomvending i saken, der han hadde gitt benådning til Isaac Robert Toussie. Dette bildet er fra i går, og viser presidenten når han ringer til Camp David. Foto: REUTERS/White House/Eric Draper/SCANPIX
DU, FORRESTEN: President George W. Bush måtte gjøre helomvending i saken, der han hadde gitt benådning til Isaac Robert Toussie. Dette bildet er fra i går, og viser presidenten når han ringer til Camp David. Foto: REUTERS/White House/Eric Draper/SCANPIXVis mer

Bush trekker tilbake benådning

Gjør helomvending dagen derpå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): President George W. Bush har gått til det uvanlige skritt å trekke tilbake benådningen han ga Isaac Robert Toussie (36), melder BBC.

Det skjer etter at avisa New York-avisa Daily News offentliggjorde opplysninger om at Toussies far, eiendoms-magnaten Robert I. Toussie, hadde gitt 200 000 kroner i pengegave til det republikanske partiet i april, bare måneder før det ble bedt om benådning.

Tall fra den føderale valgkommisjonen viser også at Robert Toussie og kona Laura har gitt store pengebeløp til republikanske senatorer og kongressmedlemmer

Dana Perino, talskvinne for Det hvite hus, sier også at det er kommet fram nye opplysninger om omfanget av eiendomskandalen Isaac Toussie stod bak.

- Lurte fattige
Toussie ble i 2003 dømt for falsk forklaring og dokumentforfalskning.

Han måtte sone fem måneders fengsel og fem måneders husarrest og betale en bot på 70 000 kroner for å ha lurt boligkjøpere i Suffolk County, en østlig forstad til New York.

Daily News har snakket med advokaten som representerer de 460 boligkjøperne, som nå har gått til søksmål mot Toussie. De beskylder ham for å ha lurt fattige minoriteter til å kjøpe overprisede hus med lånefinansiering som hadde skjulte kostnader.

Far og sønn Toussie ble i løpet av noen tiår de største grunneierne på Long Island. Det ble aldri reist tiltale mot faren Robert, da Suffolk-skandalen ble rullet opp.

Men benådningen av Toussie vekket naturlig nok sterke reaksjoner.

- Det virker som om smerten og alt vi har gått i gjennom ikke betyr noe. Rike unger som har en far som kan kjøpe dem ut hva som helst kan få det slettet fra fortida, som om det aldri hadde skjedd før, sier Maxine Wilson til Newsday.

Maxine Wilson som står i spissen for søksmålet mot Toussie.

Beverly Sanchez (42) er en annen som er blitt offer for Toussies eiendomsprosjekter. Hun kjøpte et hus bygget på en tomt det aldri burde blitt bygget på.

- Huset mitt blir oversvømmet hele tiden og jeg har råte i huset. Jeg måtte flytte ut i ett år, forteller hun.

- I beste fall flaut
Bradford Berenson, ekstern rådgiver for Bush i den første presidentperioden og nå advokat for Toussie, sier i en uttalelse at hans klient fortsatt tror på benådning.

- Toussie ser fram til at advokaten som håndterer søknadene om benådning, skal behandle saken raskt, sier Berenson til AP.

Doug Berman, jusprofessor ved Ohio State University, sier Bush-administrasjonens opptreden i saken mangler sidestykke.

- Det er i beste fall flaut. I verste fall er det et uvanlig eksempel på Det hvite hus' evne til å forkludre det lille presidenten har av autoritet, sier Berman til nyhetsbyrået AP.

I løpet av sine to presidentperioder har Bush fått 2228 søknader om benådning. 189 er blitt innvilget. Det er under halvparten så mange benådninger som under Bill Clinton og Ronald Reagan.