Bush tror på seier

Republikaneren George W. Bush er selvsikker og regner med at omtellingen i Florida vil bekrefte at han er USAs neste president. Bush ligger 1784 stemmer foran Gore etter grovtellinga.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et døgn etter valgdagen er det fremdeles helt åpent hvem som overtar Bill Clintons plass i Det hvite hus. Bush ligger 1784 stemmer foran Al Gore, mens sistnevnte ligger overraskende an til å få flest stemmer på landsbasis.

Tidligst i morgen kveld får vi svar på hvem som vinner.

Optimist

Mens folk flest venter i spenning på at stemmene skal bli talt opp, virker George W. Bush optimistisk på egne vegne. I dag møtte han reportere på en kort pressekonferanse i Austin, Texas.

- Denne morgenen har gitt oss nyheter om at (Dick) Cheney og jeg har vunnet staten Florida. Og hvis dette resultatet blir bekreftet - som vi regner med at de blir - så har vi vunnet valget, smiler Bush til det oppmøtte pressekorpset. Tilsynelatende sikker i sin sak.

Bush sier videre at han tror han har vunnet valget - og at han vil jobbe hardt for å få troverdighet - også hos Gore-velgerne, melder CNN.com.

Mest i heimen

Men USAs jevneste valgthriller på 120 år er veldig nervepirrende. Og Bush og Gore var ikke mye blant folk i dag: Gore befant seg i sitt hjem i Carthage, Tennessee - og Bush i Austin, Texas.

Gore sine talsmenn håper og tror at demokraten til slutt hanker inn de viktige stemmene, men demokratens kampanjesjef, William Daley, er ikke like selvsikker som Bush og hans menn. Han tror opptellingen vil få Gore inn i Det hvite hus, men:

- Visepresident Gore og Senator (Joe) Lieberman vil støtte guvernør Bush hvis han blir offisielt valgt som president, melder Daley.

Uenige om valgsystemet

Mens amerikanerne venter på å få en avklaring på hvem som blir deres neste president, diskuteres valgsystemet heftig. Mange mener også at valget ikke har blitt gjennomført på en tilfredsstillende måte.

På en skole i Palm Beach i Florida, ble det oppdaget et forseglet valgurne som kan være glemt igjen etter valget. Etterforskere vil se om dette er stemmesedler som ikke er talt opp, melder CNN.

Historisk jevnt

Valgthrilleren i USA er det jenveste på 120 år. Både demokratene og republikanerne har sendt jurister og opptellere til Florida for å følge fintellingen.

Valgkommisjonen i Florida melder at Bush har 2.904.461 stemmer - mot 2.903.555 for Gore. Alle valgdistrikter skal være opptalt, men ikke alle stemmer avgitt utenlands eller i andre stater, er med. Det skal dreie seg om flere tusen stemmer fra Florida-borgere i utlendighet, som etter reglene har ti dager på seg før stemmene må være registrert. Dermed kan det ta opp til ti dager før resultatet av presidentvalget er klart.

<B>HÅPER PÅ SEIER:</B> George W. Bush og visepresident Dick Cheney møtte pressen utenfor republikanerens hjem i Austin, Texas i dag.