Bush truer med kald krig

NEW YORK (Dagbladet): President George W. Bush truer nå kineserne med kald krig hvis flypersonellet på 24 om bord på det amerikanske spionflyet ikke utleveres om få dager.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kinas president Jiang Zemin forlanger en uforbeholden amerikansk unnskyldning, etter at et amerikansk spionfly måtte nødlande på kinesisk jord søndag. Bush snudde ryggen til da amerikansk presse i går spurte om han vil gi kineserne en unnskyldning.

Den korte pressekonferansen til president Bush viste en iskald politiker som i likhet med kineserne viser muskler i et forhold som gradvis har surnet over flere år. Og Bush har fått sin største utfordring som utenrikspolitiker før 100 dager er gått i Det hvite hus.

Ingen telefonkontakt

Bush har ikke tatt telefonen og snakket direkte med Zemin, og utenriksminister Colin Powell ga i går uttrykk for sterk bekymring over at det tar så lang tid å få utleverte flypersonellet og det avanserte spionflyet EP-3.

Først i går fikk en amerikansk diplomat møte de 24 amerikanerne, og Bush kunne hilse bekymrede familier i USA og si at det står bra til med det tilbakeholdte flypersonellet - som begynner å minne om gisler.

Så langt har amerikanerne valgt å kalle EP-3-nødlandingen på øya Hainan for en episode, og lagt seg på en linje hvor de gir kineserne tid. At amerikanerne derimot var raskt ute med offentliggjøringen av nødlandingen, oppfattes i Kina som et forsøk på å la kineserne miste ansikt.

Anstrengt

Forholdet til Kina ble meget anstrengt da den kinesiske ambassaden i Beograd ble bombet av amerikanerne i 1999.

At Bush-regjeringen vurderer salg av avansert våpenutstyr til Taiwan i slutten av denne måneden, gjør ikke situasjonen bedre.

I Kina er det en voksende nasjonalisme i overgangen fra kommunisme til markedsøkonomi, og USA-hatet er sterkt, selv om USA er blitt en viktig handelspartner.

Situasjonen har vært spent mellom de to landene de siste åra, og mange har spådd at den nye stormaktaksen vil gå mellom USA og Kina.

SKADER: De første bildene av spionflyet kom seint i går. Nesepartiet og høyre propell er ødelagt. President Bush svarer med en iskald tone.