Bush truer med veto

Kongressen vil nekte CIA å bruke kontraktører.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kongressen i USA vil nekte CIA å bruke kontraktører til å avhøre terrormistenkte. President George W. Bush truer med veto.

Vedtaket i Representantenes hus onsdag ble gjort i forbindelse med bevilgningen til CIA for budsjettåret 2009. Et klart flertall vil forby etterretnings-

organisasjonen CIA å bruke innleide avhørseksperter i avhør av terrormistenkte. Senatet skal behandle et tilsvarende forslag i nær framtid.

Det hvite hus truer med veto mot vedtaket. Å nekte CIA å leie inn eksperter utenfra vil svekke evnen til å få ut opplysninger som er nødvendige for å beskytte amerikanere mot angrep, heter det fra Det hvite hus.

CIA-direktør Michael Hayden har vedgått at kontraktører er brukt til enkelte avhør i byråets fangeprogram for terrormistenkte, som er blitt sterkt kritisert for å bruke torturlignende metoder. Kontraktører er blant annet brukt i forbindelse med såkalt «waterboarding», som simulerer drukning.

Kritikere hevder CIA bruker kontraktører for å lure seg unna ansvaret for overgrep mot terrormistenkte, men CIA hevder kontraktørene er underlagt de samme lovene som byråets fast ansatte.

(NTB)

TRUER: President George W. Bush. Foto: RON EDMONDS/AP/SCANPIX
TRUER: President George W. Bush. Foto: RON EDMONDS/AP/SCANPIX Vis mer
Bush truer med veto