- Bush truer verdensøkonomien

USAs president George W. Bush er en global trussel, sier Joseph Stiglitz. Men Bush er farligere for verdensøkonomien enn for verdensfreden, mener den amerikanske fagøkonomen og nobelprisvinneren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et intervju med den tyske avisen Frankfurter Rundschau går Stiglitz hardt til felts mot det han kalles Bush-regjeringens selvtilfredshet i den økonomiske politikken. Han er ikke minst oppbrakt over regjeringens håndtering av USAs enorme budsjettunderskudd.

- Det er bestandig lettere å bruke penger enn å la være. Å forvandle et overskudd på budsjettet på 2 prosent av landets brutto nasjonalprodukt til et underskudd på 5 prosent eller mer er ingen bragd, men uansvarlighet, sier Stiglitz.

Analytiker

Den 61 år gamle Joseph Stiglitz regnes som en av verdens fremste økonomiske teoretikere. I 2001 ble han sammen med George Akerlof og A. Michael Spence tildelt Alfred Nobels minnepris i økonomi for analyser av hvordan markedene bruker informasjon.

I intervjuet med Frankfurter Rundschau medgir Stiglitz at USA i dag kan vise til en imponerende økonomisk vekst. - Men en økonomi som starter fra bunnen, stiger gjerne raskt i selve startfasen, sier han.

- Oppgangen er for svak til å skaffe mange nok mennesker jobb. Under president Bush er tre millioner arbeidsplasser blitt tilintetgjort, og vi trenger sju millioner nye, sier Stiglitz, som tilføyer at mye av veksten i USAs produktivitet skyldes at arbeidsplasser er flyttet utenlands.

Katastrofalt

USAs budsjettunderskudd, som denne perioden ventes å komme opp i 477 milliarder dollar, er ikke det eneste katastrofale problemet. Det må sees i sammenheng med amerikanernes gigantunderskudd på handelsbalansen med utlandet, fortsetter nobelprisvinneren.

- Disse problemene angår ikke bare USA, men hele verden. Bush fører økonomisk politikk for andre lands regning, for eksempel styrker han euroen ved å svekke dollaren, og skaper dermed problemer for EU-landenes eksport, hevder Stiglitz.

- Bush er en fare for verdensøkonomien, men det gir han blaffen i. Han er unilateralist, det vil si at han setter amerikanernes egeninteresse over alt annet og lar resten av verden seile sin egen sjø, sier Joseph Stiglitz til Frankfurter Rundschau.

(NTB)