Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bush tvinges til fleksibilitet

USA åpner for å gi våpeninspektørene mer tid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA kjemper innbitt for å få et flertall i FNs sikkerhetsråd med på en resolusjon som åpner for angrep på Irak. Men utenriksminister Colin Powell sa torsdag at «alle muligheter er åpne» - også å unngå en avstemning.

Det vil i så fall bety at USA kan gå til krig uten FN-støtte.

Colin Powell sa torsdag at det er mulig det ikke blir noen avstemning i Sikkerhetsrådet.

- Mulighetene står der fortsatt, ta en avstemning og se hva medlemmene sier, eller ikke ta en avstemning, sa Powell til den komité i Kongressen.

President George W. Bush er innstilt på å vente med å kreve avstemning i Sikkerhetsrådet slik at den diplomatiske tautrekkingen kan fortsette. USA ønsker primært en avstemning før helgen, men hvis en utsettelse på noen dager kan hjelpe, vil Det hvite hus vise fleksibilitet.

Pessimisme

Det er særlig Storbritannia og statsminister Tony Blair som har problemer, og pessimismen griper nå for alvor tak i den britiske regjeringen. Uten aksept fra et flertall i Sikkerhetsrådet vil Blair ha store problemer med å forsvare et militært angrep.

Pressetalsmann Ari Fleischer i Det hvite hus understreket torsdag formiddag at Bush foretrekker en avstemning før helgen, men kan akseptere en kort utsettelse til ut i neste uke.

Det var torsdag formiddag visse forlydender om at USA og Storbritannia ville trekke forslaget i stedet for å få det nedstemt. Det ble også antydet onsdag kveld av Spanias utenriksminister Ana Palacio, men da avvist av Det hvite hus.

Jakter på flertall

USA ønsker helst en ny Irak-uttalelse enstemmig vedtatt, men vet at det ikke er mulig fordi Frankrike vil legge ned veto - uansett innholdet i en ny resolusjon.

Mens Blair febrilsk jakter på formuleringer som kan samle flest mulig stemmer, er Frankrike negativ og vil overhodet ikke høre snakk om tidsfrister som kan tvinge fram en krig mot Irak.

Selv Russland ser noe positivt i kravlisten som Blair har presentert i Sikkerhetsrådet, men om det er nok til å få den russiske utenriksminister Igor Ivanov på andre tanker, gjenstår å se. Russland er sammen med Tyskland de ivrigste støttespillerne til Frankrike.

Det blir heller ikke lettere å overtale land som sitter på gjerdet i Sikkerhetsrådet, etter at kilder i Bagdad torsdag sa at FNs våpeninspektører fredag vil få en rapport som skal dokumentere at Irak for lengst har kvittet seg med VX-nervegass. En rapport om miltbrann bakterier skal ifølge kildene følge om få dager.

Trekker Saddam-krav

Blair gikk torsdag så langt som å foreslå å fjerne noen av sine krav til Saddam Hussein hvis det kan føre til en tilnærming mellom de uforsonlige vetomaktene i Sikkerhetsrådet.

Ifølge utenriksminister Jack Straw kan Blair være villig til å styrke kravet om at president Saddam skal stå fram og offentlig beklage at han har ført verdenssamfunnet bak lyset i spørsmålet om masseødeleggelsesvåpen.

Kilevink til Blair

Det må ha vært en real kilevink for Blair å få en krystallklar avvisning fra den franske utenriksminister Dominique de Villepin allerede før Irak hadde reagert på utspillet. Nå behøver ikke Saddam å svare på Blairs invitt, Frankrike har allerede gjort jobben.

Men selv om USA er villig til å vente ut i neste uke med å ta en avstemning i Sikkerhetsrådet er realitetene uendret. USA mener fortsatt at de har fire av de seks tvilerne om bord, men Chile og Mexico stritter fortsatt imot.

Selv om et vedtak i Sikkerhetsrådet vil bli stanset av et fransk veto, vil Bush og Blair ha den moralske ryggdekning for et angrep på Irak. Ingen tror at Saddam vil vise mer imøtekommenhet i dagene som kommer, men Frankrike mener en fredelig avvæpning av Irak er mulig.

- Under alle omstendigheter vil det bare være tale om en svært begrenset utsettelse av den avgjørende avstemningen, sa USAs FN-ambassadør John Negroponte i New York torsdag, noen timer før Sikkerhetsrådet igjen samlet seg bak lukkede dører.

Styrker på plass

Mens diplomatiet foretar de siste krampaktige manøvrer for å sikre politisk oppslutning om et forslag som kan åpne for krig med mindre Saddam gjør helomvending, legger USA siste hånd på styrkeoppbyggingen i Persiabukta.

Pentagon vurderte torsdag å sende 10-15 marinefartøyer fra Middelhavet til Rødehavet som en direkte forberedelse til krigshandlinger. Det dreier seg om fartøyer med krysserraketter med en rekkevidde på over 1.600 kilometer, som kan nå Irak over saudiarabisk luftrom.

Det avanserte bombeflyet B-2 finner også veien til Iraks nærområder. Flyet er utviklet etter Golfkrigen i 1991 og har aldri vært i aksjon. USA har nå de fleste styrkene på plass, og øverstkommanderende Tommy Franks understreker at han er klar til å rykke inn i Irak.

NTB

SLITER I SIKKERHETSRÅDET: George W. Bush og USA har problemer med å få nok stemmer i FNs sikkerhetsråd til å vedta en ny resolusjon om Irak.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling