Bush under press for kokainbruk

Presset øker på Texas-guvernøren George W. Bush for å bryte tausheten og fortelle om han noensinne har brukt kokain. Meningsmålinger viser at amerikanerne krever svar, men at de også er villige til å tilgi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Bush burde bare svare på det fordømte spørsmålet, sa en annen republikansk presidentkandidat, Orrin Hatch, på fjernsyn i går.

Både fra venstre og høyre kom presset på Bush, som leder kappløpet om å bli republikansk presidentkandidat, for å si om han brukte kokain sin ungdom.

Borgerrettsforkjemperen Jesse Jackson sa at 550.000 texanere soner straff for forbrytelser som har å gjøre med narkotika.

Han sa at Bushs mulige bruk av kokain ikke bare er en privatsak, og at man burde benytte anledningen til å ta opp til drøftelse de amerikanske narkotikalovene.

- Hvis man vil ha nåde for noe man han gjort, kan man ikke stå for null-toleranse og obligatorisk straff, sa Jackson på CNN og viste til at 80 prosent av dem som soner en straff for narkotika, ikke har gjort seg skyldig i vold.

På den andre siden sa den republikanske guvernøren i New Mexico, Gary Johnson, at hans egne vellykte kampanje blant annet var basert på at han innrømmet kokainbruk i sin ungdom og ble ferdig med saken.

Ved å si fra med en gang, ble hans tidligere bruk av kokain en ikke-sak i valgkampen, sa han.

Også han mente at det er på tide å gjennomgå på nytt amerikansk politikk i forhold til narkotika.

- 78 millioner amerikanere har prøvd ulovlig narkotika. Krigen mot narkotika er en total fiasko. Jeg synes vi heller skulle satse på å redusere bruken av narkotika framfor å bure folk inn for narkotikabruk, sa Johnson på NBC.

Men Bush blir stadig mer selvmotsigende i sine forsøk på å unngå temaet. Først nektet han å svare overhodet, så sa han at iallfall i de siste sju årene kunne han garantere at han ikke hadde brukt narkotika.

Men senere samme dag ble denne perioden utvidet til 15-20 år, og deretter sa han at han ikke ville si noe mer.

En meningsmåling i forrige uke viste at 69 prosent mener at en politiker må svare på alle spørsmål om bruk av narkotika.

På den annen side viste en meningsmåling fredag at 84 prosent mener at det ikke burde ødelegge hans muligheter for å være president om han brukte narkotika da han var i 20-årene.

(NTB-AFP)