Bush undergraver FN

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange trodde at president George Bush ikke kom til å utnevne John Bolton til USAs FN ambassadør etter at Senatet avviste å godkjenne ham. De tok feil. På Kongressens første feriedag benyttet presidenten en omstridt unntaksbestemmelse til likevel å innsette midlertidig mannen som har sagt at FNs sikkerhetsråd bare trenger ett medlem, nemlig USA. Da ville rådet gjenspeile de reelle maktforholdene i verden i dag.

Torsdag viste Bolton at dette faktisk er hans og presidentens egentlige mening. Nå krever Bolton at FNs andre medlemsland skal gå med på 750 endringer i teksten som er foreslått vedtatt på FNs toppmøte midt i september. Endringene avspeiler punkt for punkt president Bushs egen agenda, helt uten respekt for internasjonalt samarbeid, institusjoner eller avtaler.

Bolton krever at FNs vedtatte mål for bekjempelse av den alvorlige fattigdommen i verden ikke skal gjentas. De skal overses og glemmes. Generalsekretær Atle Sommerfelt i Kirkens Nødhjelp mener det vil bli en katastrofe for FN og den internasjonale kampen mot fattigdom dersom Bolton får sin vilje her. Det er vi enige i. Men Bolton krever også fjernet alle krav til tiltak mot klimaendringer og for nedrustning, blant mye annet.

Kravene som kommer bare tre uker før toppmøtet, etter flere måneders forhandlinger om sluttdokumentet, kan vanskelig oppfattes som noe annet enn en rein sabotering av toppmøtet. Bolton stiller også omfattende krav til en nyorganisering av verdensorganisasjonen. På dette området foreligger forslag som tar hensyn til andre land og verdensdeler enn bare USA. Så seint i prosessen er hensikten bak de amerikanske kravene ikke rettet inn mot å finne løsninger, men å velte bordet.

President George Bush er motstander av FN. Hans regjering ønsker å undergrave verdensorganisasjonen, og etter flere tiår med høyrevridd desinformasjon om verdensorganisasjonen i USA, betaler presidenten ingen politisk pris på hjemmebane for å sabotere FN. Vi er glad for den skarpe reaksjonen mot Boltons forslag fra statssekretær Vidar Helgesen. Nå venter vi på utenriksministeren og statsministeren.