Bush undergraver FN

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Mange trodde at president George Bush ikke kom til å utnevne John Bolton til USAs FN ambassadør etter at Senatet avviste å godkjenne ham. De tok feil. På Kongressens første feriedag benyttet presidenten en omstridt unntaksbestemmelse til likevel å innsette midlertidig mannen som har sagt at FNs sikkerhetsråd bare trenger ett medlem, nemlig USA. Da ville rådet gjenspeile de reelle maktforholdene i verden i dag.

Torsdag viste Bolton at dette faktisk er hans og presidentens egentlige mening. Nå krever Bolton at FNs andre medlemsland skal gå med på 750 endringer i teksten som er foreslått vedtatt på FNs toppmøte midt i september. Endringene avspeiler punkt for punkt president Bushs egen agenda, helt uten respekt for internasjonalt samarbeid, institusjoner eller avtaler.

Bolton krever at FNs vedtatte mål for bekjempelse av den alvorlige fattigdommen i verden ikke skal gjentas. De skal overses og glemmes. Generalsekretær Atle Sommerfelt i Kirkens Nødhjelp mener det vil bli en katastrofe for FN og den internasjonale kampen mot fattigdom dersom Bolton får sin vilje her. Det er vi enige i. Men Bolton krever også fjernet alle krav til tiltak mot klimaendringer og for nedrustning, blant mye annet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer