Bush ut mot Iran

Utelukker ikke bruk av makt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne uka har myndighetene i Iran brutt forseglingene på utstyr som kan brukes til å produsere atomvåpen. Iranerne viser dermed at de ikke bøyer seg for presset fra USA, EU og Det internasjonale atomenegibyrået (IAEA).

Kan gå til krig

Nå svarer president Bush med å antyde at USA vil vurdere å bruke makt mot regimet i Teheran.

Bush sier at han jobber med en diplomatisk løsning, men at han er skeptisk til om det er mulig å finne en slik løsning på konflikten, ifølge BBC.

- Alle muligheter ligger på bordet, sier Bush i et intervju med israelsk tv. Ingen trenger å være i tvil om hva det betyr: Med soldater i både Afghanistan og Irak har USAs president vist at han har et ris bak speilet for dem som ikke er lydige.

- Bruken av makt er det siste alternativet for enhver president. Dere vet at vi har brukt makt i den siste tida for å trygge landet vårt, sier Bush i intervjuet.

Nekter å føye seg

IAEA har bedt Iran om å stanse arbeidet på uranfabrikken i Isfahan. Iran benekter at de utvikler atomvåpen og hevder at uranet skal brukes i utviklingen av drivstoff.

NERVEKRIG: Disse fem vil presse Iran i kne. Fra venstre general i Flyvåpenet Richard Myers, visepresident Dick Cheney, Bush, Condoleezza Rice og Donald Rumsfeld. Foto: SCANPIX
NERVEKRIG: Disse fem vil presse Iran i kne. Fra venstre general i Flyvåpenet Richard Myers, visepresident Dick Cheney, Bush, Condoleezza Rice og Donald Rumsfeld. Foto: SCANPIX Vis mer

- Vårt folk vil ikke tillate at atomrettighetene deres blir tatt fra dem, sier Irans tidligere president Akbar Hashemi Rafsanjani. Han sier at Vestens motstand mot at Iran gjenopptar arbeidet med atomprogrammet, vil koste de vestlige landene dyrt.

Rafsanjani sier at han er svært forundret over at ingen land protesterer mot vedtakene i EU og i IAEA. Han understreker at beslutningen om å gjenoppta arbeidet med atomprogrammet, ikke kan gjøres om og sier at Iran ikke kan behandles på samme måte som Irak og Libya.

NERVEKRIG 2: Irans tidligere president sier at Irans beslutning om å gjenoppta arbeidet med uran, står fast.