Bush valgte en amerikansk helt

- General Powell er en amerikansk helt, et amerikansk forbilde og ei stor amerikansk fortelling, sa den nyvalgte presidenten i USA, George W. Bush, da han utnevnte sin første statsråd og USAs første svarte utenriksminister i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er langtfra tilfeldig at den første utnevnelsen til Bush er en afroamerikaner, eller at han får en så viktig taburett. Det har lenge vært klart. Og i dag følger Bush ventelig opp med å utnevne Condoleezza Rice, som også er svart, til nasjonal sikkerhetsrådgiver. Begge hjalp de ham i valgkampen, men det var likevel ikke mange svarte som stemte på republikaneren Bush.

Utnevnelsen av Powell fant sted på en skole like ved kvegfarmen til Bush i Texas. Med en spøk, som viste hvor langt han har kommet i livet fra sitt fattige opphav, takket Colin Powell for at Bush ikke foretok utnevnelsen hjemme på gården.

- Jeg er fra Sør-Bronx, og det er det samme hva du sier, men de kuene ser farlige ut, sa general Powell.

Golfkrigen

Colin Powell blir USAs 65. utenriksminister, og altså den første svarte i rekka, mens landets første utenriksminister var en kjent slaveeier, nemlig Thomas Jefferson, som seinere ble president.

63 år gamle Powell er av jamaikansk familie. Han var den første svarte forsvarssjefen, under president George Bush d.e., og han nådde stjernene med seieren i Golfkrigen mot Irak i 1990. Blant republikanerne lekte noen med å få Powell til å stille opp til valg av president, men det ønsket ikke generalen. I stedet stilte han opp for Bush d.y. i valgkampen.

Øyensynlig liker han ikke partipolitikk og ser posten som utenriksminister som politisk lite splittende. Powell tjente som forsvarssjef og som viktig medarbeider i Det nasjonale sikkerhetsrådet under regjeringene til Ronald Reagan, George Bush d.e. og Bill Clinton.

Bush fikk til og med fram tårene under utnevnelsen i går. Etter de rosende ordene om den «amerikanske helten» med «soldatens forstand for plikt og ære», omfavnet Bush generalen, mens Powell klappet ham på ryggen.

Midtøsten

- Jeg tror dette er lovende tider, tider med store muligheter, men også med utfordringer og farer. Vi er rede, sa Powell da han tok imot utnevnelsen, som seinere må godkjennes av Senatet.

Mindre luftig lovte han å følge alle forhandlinger om fred i Midtøsten i de siste dagene av Bill Clintons tid som president. USA vil helt avgjort være sterkt innblandet i Midtøsten under president Bush, lovte han.

Under den eldre Bush, med James Baker som utenriksminister, kom USA etter hvert på kant med Israels regjering, under statsminister Yitzhak Shamir fra Likud, om de ulovlige bosettingene i de palestinske områdene. Baker har vært en viktig støttespiller også for den yngre Bush. I Israel, hvor det stunder til nyvalg, kan Likud igjen komme til regjeringsmakt.

Irak

Om sine gamle slagmarker i Irak uttalte Powell at han mener noen straffetiltak mot Irak må fortsette. Men han la til at dette ikke skjer for å ramme det irakiske folket. Det gjenstår å se om dette antyder noen ny holdning fra USA til de omstridte straffetiltakene.

Strid

Med Powell og Rice på plass gjenstår bare siste hest i den sikkerhetspolitiske troikaen, nemlig forsvarsministeren. Her skal Powell stå imot den nyvalgte visepresidenten, Dick Cheney, en tidligere forsvarsminister. Powell skal etter sigende foretrekke guvernøren i Pennsylvania, Tom Ridge, som høstet utmerkelse for tjeneste i hæren i Vietnamkrigen. Cheney vil ha senator Dan Coats, en republikaner fra Indiana, med gode forbindelser til de andre medlemmene i Senatet.

HELT: General Powell, i sivil dress, hilser militært til republikanernes landsmøte i juli. Han trakk ikke mange svarte velgere til George W. Bush. Men nå er han utnevnt til utenriksminister av Bush.