Bush vant andre runde

NEW YORK (Dagbladet): Al Gore og George W. Bush beroliget i natt amerikanske velgere ved å vise alminnelig folkeskikk da de hadde sin andre tv-debatt. Problemet er at de begge er så sentrumskåte at mye av debatten endte med søvndyssende enighet. Og Bush vant igjen fordi han ikke tapte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De første meningsmålingen viste at 49 prosent likte Bush i motsetning til 36 prosent som mente Gore var best.

I dagene som kommer vil meningsmålingene vise om Gore har tapt tilliten han fikk etter landsmøtet i Los Angeles. Etter at Gore de siste ukene har overdrevet og rotet til fakta har Bush tatt ledelsen på meningsmålingene.

Det hjalp lite at Gore lovet bot og bedring ved debatt-start. Velgerne vil ikke ha en leder hvor troverdigheten er på gyngende grunn.

Trangt i midten

Det er så trangt i det politiske sentrum ved årets valg at Al Gore i natt gang på gang måtte legge vekt på at han ikke vil ta våpen fra jegere, sportsfolk og andre som mener de trenger våpen da debatten berørte våpenkontroll. Det var viktigere å berolige våpenkontrollmotstandere, enn å fremheve at han er for sikkerhetslåser på håndvåpen og registreringskort ved nye våpenkjøp.

Bush er imot registrering og har underskrevet en lov i Texas som gir folk lov til å ha skjult våpen på seg. Bush viste til at Texas løser misbruk av våpen ved å håndheve loven strengt. Og Texas-guvernøren som har rekord i henrettelser virket nesten stolt da han viste til at tre hvite rasister nå venter på giftsprøyta etter å ha drept svarte James Byrd i Jasper for noen år siden. Dødsstraff ble derimot ikke berøret med ett eneste spørsmål.

Utenriks enighet

På spørsmål om homofile ekteskap forsikret Bush alle om sin tolerante natur, men at han mente at bare mann og kvinne skal gifte seg. Gore ilte til og var enig, men ga klar beskjed om at han støttet homofiles menneskerettigheter.

På utenrikspolitiske saker var det ikke grenser for hvor enig Bush var med mange av Clinton-administrasjonens vurderinger i Bosnia, Kosovo og andre steder i verden. Og Gore hjalp Bush godt på temaet alle trodde Bush ville snuble i ved å si at han var enig med Bush.

Hovedforskjellen er at George W. Bush vil ha minst mulig sentralstyring i alt fra skolepolitikk til utenrikspolitikk, mens Al Gore forsøker å å vise at føderale lover må til for de store politiske linjer.

Med knappe fire uker igjen til valget 7. november har Gore hastverk med å gjenopprette tilliten hos velgerne. Det klarte han ikke i natt.

KJØR DEBATT: De to amerikanske presidentkandidatene George W. Bush (t.v.) og Al Gore møttes til sin andre tv-debatt.