Bush vant de to første

Det amerikanske presidentvalget er i gang. George W. Bush vant de to første valgkretsene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er Hart's Location og Dixville Notch, to små fjellandsbyer i delstaten New Hampshire, som er først ute med resultatet. Bush vant begge kretsene.

I Hart's Location fikk Bush 17 stemmer, Gore 13 og en innskrivningskandidat ved navn Jeffrey Peters. I Dixville Notch vant Bush en langt mer overlegen seier, med 21 stemmer mot Al Gores fem. De Grønnes Ralph Nader fikk en stemme.

I 1996 fikk Bob Dole 18 stemmer i Dixville Notch, mot Clintons 8. I tillegg fikk Ross Perot og Harry Browne (The libertarian party) en stemme hver.

Tradisjonen med å stenge valglokalene like etter at de åpnet ved midnatt begynte i Hart's Location i 1948, da alle i byen jobbet for jernbanen, og alle måtte på jobb før valglokalene egentlig skulle ha åpnet. Dixville gikk til samme skritt tidlig på sekstitallet.

Dårlige indikatorer

Begge landsbyene får mye oppmerksomhet fra pressen siden de er først ute med resultater, men de er ikke kjent som gode indikatorer for hvordan valget vil ende opp.

Meningsmålinger viser at USA går mot det jevneste presidentvalget siden John F. Kennedy slo Richard Nixon i 1960. Valget kan bli så jevnt at Bush får flest stemmer, men taper valget på grunn av den indirekte valgordningen.

Valglokalene i resten av landet begynner å åpne ved 10-tiden norsk tid, og de første deltstatsresultatene vil være inne klokka 22.00.

Ikke bare president

Men det er ikke bare valgmennene som skal velge presidenten som skal velges. 435 representanter til «the House» skal også velges, i tillegg til 34 senatorer, 11 guvernører, og en rekke representanter til de lovgivende forsamlingene i delstatene. Avtroppende president Bill Clintons kone Hillary Clinton kjemper om et av New Yorks to senator-seter. Den siste meningsmålingene viser at førstedamen ligger et tosfiret antall prosentpoeng foran.

I tillegg er det 204 spørsmål fordelt på 42 stater som skal avgjøres ved folkeavstemning. Blant temaene er et forslag om legalisering av marihuana i Alaska og tilsetting av fluor i drikkevannet i San Antonio, Texas.

Årets valgkamp er den dyreste noensinne i USA. Totalt 3 milliarder dollar, nærmere 28 milliarder kroner, er brukt på kongress- og presidentvalgkampen. Det tilsvarer rundt 280 kroner per stemme avgitt.

Dagbladet.no følger presidentvalget.

TIDLIG UTE: Steve Barba annonserer valgresultatet i Dixville Notch, New Hampshire.