Bush vant Florida - Gore anker

George W. Bush tok et langt skritt i retning Det hvite hus i natt. Men han er ikke helt inne enda. Bush vant Florida med 537 stemmer. Men Al Gore vil innklage resultatet. Presidentvalget i USA blir kanskje ikke endelig avgjort før i januar!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den amerikanske valgfarsen synes ikke å ha noen ende.

I går skjedde det utrolige at valgstyret i Florida ikke godkjente håndtellingen fra Palm Beach fordi denne valgkretsen ikke rakk å bli ferdige innen fristens utløp kl 23.00 i kveld. I stedet ble de maskintalte stemmene fra selve valgdagen brukt i sluttregnskapet.

Klokken 01.30 signerte valgkommisjonen i Florida deres endelige resultat. Det endlige resultatet, som Gore ikke aksepterer, viste at Bush vant staten Florida med 537 stemmer.

Til slutt endte valgtellingen i Florida med at George Bush fikk 2 912 790 stemmer, mens Al Gore fikk 2 912 253.

Ingenting sikkert

Det er tre uker siden amerikanerne, i egne øyne verdens mest utviklede demokrati, gikk ut for å velge president. Foreløpig har de ikke fått noen. Og de får det kanskje ikke før utpå nyåret.

Det eneste som er sikkert etter at Florida-tallene kom på bordet i kveld, er at ingenting er sikkert. Den føderale høyesteretten har allerede en Bush-anke inne (behandles fredag). Og rettsapparatet er ikke ferdig med valget med det.

Al Gore hadde allerede før gårsdagens resultat varslet at han ville bestride tallene fra Florida.

Dessuten kan dette valget fort ende i Kogressen, som formelt skal godkjenne valgresultaet. Vanligvis en formalitet, men i dette tilfellet, er det ikke lenger mulig å spå noe som helst.

Skjønt, sett fra Gores ståsted, vil det være særdeles gunstig å få en avgjørelse før saken havner i Kongressen. Representantenes Hus, som får oppgaven med å velge presidenten, kontrolleres nemlig av republikanerne.

Bestrider avgjørelsen

Bare minutter etter at valgkommisjonen signerte valgresultatet fra Florida, gikk visepresidentkandidat Joe Liberman offentlig ut og erklærte at demokratene vil kjempe for at denne avgjørelsen ikke blir stående.

- Det vi kjemper for er at hver enkelt stemme skal telle. Det er hver amerikaners rett at deres stemme skal telle. Det har ikke skjedd i Florida. Jeg og presidentkandidat Al Gore vil kjempe for at dette skal skje. Vi vil at hver stemme skal bli talt, sa Lieberman på CNN i natt.