Bush vant i høyesterett - Gore ferdig?

George W. Bush vant en kanskje avgjørende seier da USAs høyesterett i ettermiddag satte til side kjennelsen i Floridas høyesterett om å forlenge opptellingsfristen i presidentvalget. Det er likevel uklart hva kjennelsen fører til.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • De ni kappekledde i landets øverste domstol tok ikke stilling til alle innvendinger Bush har reist mot ekjennelsen fra Florida. I stedet nøyer høyesterett seg med å slå fast at kollegene i solskinnsstaten gikk for langt da de så bort fra valglovens opptellingsfrister.
  • Kjennelsen, som tilsynelatende er enstemmig, representerer et tilbakeslag for visepresident Al Gore. Først og fremst fordi den kan påvirke opinionen kraftig i retning av å akseptere Bush som valgets vinner. Det blir langt vanskeligere for Gore å fortsette kampen i rettsapparatet.

Aktuelle lenker

  • Høyesteretts kjennelse
  • Men Høyesterett åpner likevel for at Floridas øverste domstol kan se på saken en gang til. Dermed er ikke alt håp ute for Gore, dersom han fortsatt er like innstilt på å forfølge alle juridiske muligheter.

New York Post 4.12.2000
Chicago Tribune 4.12.2000
Krever Acrobat Reader
CNN 4.12.2000
CNN 4.12.2000


Washington Post 4.12.2000

  • Grunnlovsdomstolens avgjørelse er likevel langt fra så klar som Bush hadde håpet. I legmannsspråk sier den at Floridas høyesterett manglet juridisk grunnlag for sin beslutning om forlenget opptelling, uten entydig å erklære forlengelsen rettsstridig.
  • Reaksjonen i befolkningen og ikke minst i det demokratiske partiet, kan bli avgjørende.
  • Partiet står bare tilsynelatende solidarisk bak sin presidentkandidat. Særlig blant Kongressens demokrater er det mange som frykter følgene av Gores stridbarhet. De frykter at han undergraver partiets tillit i viktige velgergrupper. Skulle han mot de flestes formodning lykkes i å kapre Det hvite hus, spår mange en katastrofe for demokratene ved kongressvalget om to år.
  • Den sittende presidentens parti gjør det som regel dårlig i mellomvalg. Hvis det kleber usikkerhet ved presidentens rett til landets høyeste embete, blir risikoen tilsvarende større. Av politiske, strategiske og sikkert personlige årsaker er det mange demokratiske folkevalgte som frykter at valgkampen i 2002 kan koste dem jobben.
  • Høyesteretts kjennelse avvikler ikke uten videre flere lokale søksmål som er til behandling i Florida. De fleste tar sikte på å øke Gores sjanser ved å sikre omtelling og mer liberale telleregler for usikre stemmer. Men kunngjøringen fra Washington D.C. fikk likevel dommeren i Leon County til å utsette sin planlagte kjennelse i saken der Gore har forlangt omtelling av over 14 000 stemmer fra Miami-Dade og Palm Beach.
  • Nå står trolig nervene i helspenn blant Gores nærmeste medarbeidere. Bush har med høyesteretts hjelp økt forspranget sitt til 930 stemmer. Hvis han ikke kan vinne, bør visepresidenten kaste inn håndkleet snarest mulig.