Bush vant to rettsrunder

Presidentkandidat George W. Bush vant to viktige runder i retten mandag og kan for alvor tenke på innflytting i Det hvite hus 20. januar. Al Gores medarbeidere sier han vil fortsette å anke, men løpet kan være kjørt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Først besluttet USAs høyesterett å sette til side kjennelsen i Floridas høyesterett som ga Gore forlenget omtelling og flere stemmer i delstaten.

Så, kort før midnatt norsk tid, avslo dommer Sanders Sauls i Tallahassee blankt Gores krav om nytelling av 14 000 stemmer fra valgdistrikter i delstaten. Dermed brenner det et blått lys for visepresidentens muligheter til å etterfølge Bill Clinton.

Bush har vunnet Florida med 930 stemmers overvekt (hvis den opprinnelige tellingen står), eller med 537 stemmer hvis Floridas høyesterett får aksept for sin forlengede tellefrist.

Sauls kjennelse var en stor triumf for republikaneren Bush. Det blir en nesten umulig oppgave for Gore å overbevise opinionen om at han har mer å kjempe for etter å ha 'tapt' valget fem ganger. Det hjelper ikke at han fikk flest stemmer på landsplan.

  • De ni kappekledde i landets øverste domstol tok ikke stilling til alle innvendinger Bush har reist mot ekjennelsen fra Florida. I stedet nøyer høyesterett seg med å slå fast at kollegene i solskinnsstaten gikk for langt da de så bort fra valglovens opptellingsfrister.
  • Kjennelsen, som tilsynelatende er enstemmig, representerer et tilbakeslag for visepresident Al Gore. Først og fremst fordi den kan påvirke opinionen kraftig i retning av å akseptere Bush som valgets vinner. Det blir langt vanskeligere for Gore å fortsette kampen i rettsapparatet.

Aktuelle lenker

  • Florida judge rules against Gores recount efforts
  • Men Høyesterett åpner likevel for at Floridas øverste domstol kan se på saken en gang til. Dermed er ikke alt håp ute for Gore, dersom han fortsatt er like innstilt på å forfølge alle juridiske muligheter.

CNN 4.12.2000
New York Post 4.12.2000
Chicago Tribune 4.12.2000
Krever Acrobat Reader
CNN 4.12.2000
CNN 4.12.2000


Washington Post 4.12.2000

  • Grunnlovsdomstolens avgjørelse er likevel langt fra så klar som Bush hadde håpet. I legmannsspråk sier den at Floridas høyesterett manglet juridisk grunnlag for sin beslutning om forlenget opptelling, uten entydig å erklære forlengelsen rettsstridig.
  • Reaksjonen i befolkningen og ikke minst i det demokratiske partiet, kan bli avgjørende.
  • Partiet står bare tilsynelatende solidarisk bak sin presidentkandidat. Særlig blant Kongressens demokrater er det mange som frykter følgene av Gores stridbarhet. De frykter at han undergraver partiets tillit i viktige velgergrupper. Skulle han mot de flestes formodning lykkes i å kapre Det hvite hus, spår mange en katastrofe for demokratene ved kongressvalget om to år.
  • Den sittende presidentens parti gjør det som regel dårlig i mellomvalg. Hvis det kleber usikkerhet ved presidentens rett til landets høyeste embete, blir risikoen tilsvarende større. Av politiske, strategiske og sikkert personlige årsaker er det mange demokratiske folkevalgte som frykter at valgkampen i 2002 kan koste dem jobben.
  • Høyesteretts kjennelse avvikler ikke uten videre flere lokale søksmål som er til behandling i Florida. De fleste tar sikte på å øke Gores sjanser ved å sikre omtelling og mer liberale telleregler for usikre stemmer. Men kunngjøringen fra Washington D.C. fikk likevel dommeren i Leon County til å utsette sin planlagte kjennelse i saken der Gore har forlangt omtelling av over 14 000 stemmer fra Miami-Dade og Palm Beach.
  • Nå står trolig nervene i helspenn blant Gores nærmeste medarbeidere. Bush har med høyesteretts hjelp økt forspranget sitt til 930 stemmer. Hvis han ikke kan vinne, bør visepresidenten kaste inn håndkleet snarest mulig.