«Bush var som en blind i et rom fullt av døve»

Totalt fraværende på regjeringsmøter. Så utydelig at staben hadde problemer med å tolke hva han ville.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Slik beskriver den tidligere finansministeren Paul O'Neill USAs president George W. Bush i ei ny bok om sine to år i Bush-administrasjonen.

- Presidenten var så uengasjert under regjeringsmøter at han var som en blind mann i et rom fullt av døve, er O'Neills beskrivelse i boka.

Det er første gang en avgått statsråd forteller om det indre liv i Bush-administrasjonen.

Kan være hevn

Paul O'Neill fikk sparken som finansminister i november 2002, og ønsket om hevn må tas med i betraktningen av det han skriver.

O'Neill ble sparket på grunn av dyp uenighet om president Bushs kutting av skattene og at han ikke var lagspiller nok.

Nå tar O'Neill til motmæle og avslører en rekke hemmeligheter fra sin tid som finansminister gjennom boka «The Price of Loyalty» skrevet av journalisten Ron Suskind i Wall Street Journal.

Deler av innholdet blir offentlig gjennom et innslag på det anerkjente fjernsynsprogrammet «60 Minutes» som sendes i dag.

Skulle ta Saddam

I boka avslører O'Neill at Bush-administrasjonen la planer for å velte Saddam Hussein bare dager etter at George W. Bush ble innsatt i januar 2001.

I boka avsløres også en rekke dokumenter der planene for et Irak uten Saddam og planene for hvordan oljeressursene skulle utnyttes, blir beskrevet i detalj.

- Det hele dreide seg om å finne en måte å gjøre det på. Det var tonen. Presidenten sa «Gå og finn en måte å gjøre dette på», forteller O'Neill til forfatteren av boka.

Men på andre områder beskriver O'Neill presidenten som totalt uengasjert og utydelig.

I et intervju i TV-programmet «60 Minutes» sier han at beslutningsprosessen i administrasjonen var så svak og mangelfull at toppfolkene rundt Bush ikke visste hva presidenten ville.

- Dette tvang dem til å handle på grunnlag av anelser om hva presidenten måtte mene, sier O'Neill.

Godt forberedt

Møter med presidenten på tomannshånd beskriver den tidligere finansministeren på samme måte. Første gang de to møttes hadde O'Neill forberedt seg godt.

- Jeg hadde med ei lang liste temaer å ta opp med ham. Saker jeg trodde ville engasjere ham. Jeg ble overrasket da jeg oppdaget at jeg snakket og han bare lyttet. Det var nesten som en monolog.

Uten dialog

I to år var O'Neill medlem av presidentens kabinett. Møtene der beskriver han som helt uten dialog. Som finansminister var han en av de viktigste medspillerne rundt presidenten.

O'Neill ble utnevnt etter påtrykk fra visepresident Dick Cheney, som er en gammel venn.

Da han måtte gå for drøyt ett år siden, var det etter flere konflikter med George W. Bush, uheldige kommentarer og tabber. Han var på kant med Wall Street, Capitol Hill og pressen.

En av hans mer minneverdige uttalelser som finansminister er denne: «Jeg kan ikke skjønne at folk er så opptatt av hva jeg gjør.»

Ingen anmeldelse

Boka «The Price of Loyalty: George W. Bush, The White House, and the education of Paul O'Neill» er ført i pennen av Wall Street Journal-reporteren Ron Suskind.

Han har hatt lange samtaler med O'Neill, og har hatt tilgang til 19000 dokumenter fra hans finansministertid.

Det hvite hus avviser kritikken av Bushs lederstil, men har ikke villet gå inn på de konkrete punktene i boka.

- Det hvite hus er ikke i bokanmelderbransjen, sier talskvinne Claire Buchan til The Washington Post.

FRA INNSIDA: For første gang avslører en tidligere minister detaljer om det indre liv i kretsen rundt USAs president George W. Bush (i midten). Tidligere finansminister Paul O'Neill (nummer tre fra venstre) beskriver Bush som uengasjert og utydelig - bortsett fra når det gjelder Irak. Bare dager etter at han tok over, ville Bush ha planer for hvordan han kunne bli kvitt Saddam Hussein.
KRASS KRITIKK: Tidligere finansminister Paul O'Neill (nr. to fra vestre) langer ut mot Bush.