Bush varmer opp

George W. Bush har vist USA og verden at han gir blaffen i valgløfter hvis de ikke passer ham. Særlig når det dreier seg om global oppvarming.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STRATTON, VERMONT (Dagbladet): Det hele begynte i september i fjor da Bush talte til velgerne om at Kongressen, miljøverngrupper og industrien ville gå sammen om klare restriksjoner for utslipp fra varmekraftverkene. Han uttalte de vanskelige navnene nitrogenoksid og karbondioksid uten å snuble med tunga, men skal i etterkant ha uttalt: Hva innebærer den der CO{-2}-setningen egentlig?

For få uker siden dro Christin Todd Whitman for å møte G8s miljøvernministere i Trieste i Italia, og Bushs nye administrator for miljøvern overrasket dem alle positivt ved å vektlegge det Bush hadde sagt under valgkampen. Skepsisen til Bush-regjeringen og republikanerne har vært enorm når det dreier seg om viljen til å redusere CO{-2}-utslippene. Todd Whitman ga dem positivt håp ved å si at USA erkjente problematikken og var klar til å handle.

SÅ GÅR BUSH ut og sier at han har ombestemt seg fordi det er energikrise i California og USA, og at stupet på børsen krever at han bruker krefter til annet enn denne CO{-2}-greia. Uttalelsen kom få dager etter at en meningsmåling viste at 60 prosent av amerikanerne mener Bush gjør en god jobb, men over 50 prosent mener likevel at det ikke er Bush som har makten i Det hvite hus. Nærmere sannheten kunne man ikke komme. Visepresident Dick Cheney var knapt nok ute av hjerteavdelingen på George Washington-hospitalet, før han tok W. fatt og sa ham noen sannhetsord. Cheneys mektige venner i industrien hadde hvisket ham noen ord i øret.

DERMED YDMYKET Bush sin miljøvernadministrator på det groveste, viste velgerne at han lyver like godt som andre politikere, og at han ikke bare styres av Cheney. Bush er også i lomma på big business. Avledningsmestrene rundt Bush håper amerikanerne vil tro at Bush er en ærlig mann, og at når han nå ikke vil redusere CO{-2}-utslippene, er det «å forholde seg til virkeligheten», som han selv sa tirsdag.

Verre er det at Bush påstår at det ikke finnes bevis for at CO{-2}-utslipp fører til global oppvarming. Bush krever mer forskning, og resten av verden kan gratulere ham med medlemskap i foreningen som mener jorda er flat.

HUNDREVIS av forskere har slått fast at CO{-2}-utslipp fører til global oppvarming. Seinest i januar ble det lagt en kilotung FN-rapport på bordet som i detalj viser hva disse utslippene betyr for hele kloden. Den tyske miljøvernministeren Rainer Hinrichs-Rahlwes ser det som mulig at Kyoto-protokollen fra 1997 ratifiseres uten USA, men at man lager en åpning for at USA kan komme etter. Japanerne er like bekymret for uttalelsen til Bush, og Margot Wallström i EUs miljøkommisjon sier at FN-rapporten viser at temperaturen kan stige med hele ni grader i neste århundre hvis man ikke handler nå.

PRESIDENT BUSHs beskjed om at regulering av CO{-2}-utslipp ikke lenger passet, kom via et brev til Senatets republikanere og lobbyister fra kull- og oljeindustrien. Lobbyistene har mast om at regulering av utslipp vil bli kostbart og gjøre energisituasjonen enda vanskeligere. Og siden Bush ikke liker informasjon på mer enn to A4-sider, skulle det ikke så mye til for å ta en rask beslutning. Bush er jo den eneste presidenten i USAs historie med hovedfag i business.

Gail Collins i New York Times mener de intense forhandlingene Bush skal ha hatt med Cheney og republikanske senatorer, er det reneste vås. Talsmannen til Bush endte opp med å si at Bush rett og slett hadde ombestemt seg. Basta. Helt forståelig, skriver Collins. Bush, Cheney og senatorene klarer ikke se forskjell på global oppvarming og en gassgrill, freser hun.

DEN STORE U-SVINGEN til Bush lover ikke godt foran de nye forhandlingene om Kyoto-protokollen i Bonn til sommeren. Etter Todd Whitmans møte med G8s miljøvernministere i Trieste kom optimismen tilbake etter nederlaget i Haag. Nå har George W. Bush vist seg som den konservative isolasjonisten han lot som han ikke var under valgkampen.

USA slipper ut 25 prosent av verdens CO{-2}, og landet har bare fire prosent av verdens befolkning. Bush har vist en farlig likegyldighet ovenfor USAs egne miljøvernforkjempere, men en enda farligere forakt for resten av verden. Verdens mektigste mann, som ikke liker å gå for dypt ned i problemene, overser at det finnes vitenskapelig bevis for global oppvarming, og at verdens folk har fått det med seg.