Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bush varsler kamp for familie og tro

Med folkets flertall i ryggen varslet George W. Bush en fortsatt sterkt kristen-konservativ kurs for USA til jubel fra tusenvis av tilhengere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PALM BEACH, Florida (Dagbladet): Sliten, men smilende takket George W. Bush sine tilhengere for innsatsen i valget som fikk ham gjenvalgt for fire nye år. Omgitt av sin familie og visepresident Dick Cheney, varslet Bush fortsatt kamp for familieverdiene og kristne verdier i USA.

-   Vi skal gjøre de offentlige skolene til alt de kan være og vi vil opprettholde våre, dypeste verdier for familie og tro , sa Bush.

Dette er ord som finner gjenklang blant kjernevelgerne til George W. Bush. I en måling foretatt av CNN sier 91 prosent at religiøs tro er den viktigste kvaliteten ved Bush. Han har vunnet solid flertall blant folk som vil forby abort, er imot homofile rettigheter, som ikke er bekymret for framtida til offentlige helse og velferd, og som går i kirken minst en gang i uka. 13 531 velgere er spurt i undersøkelsen.

Undersøkelsen viser, som ventet, at Bush er vinneren blant hvite menn og velgere over 30 år. Oppslutningen om Bush øker også proporsjonalt med inntekt, og synker proporsjonalt med tettbygdhet.

Jevnt valg

Først seint i går natt - i går morges norsk tid - våget republikanerne å slippe jubelen løs. Selv om det forholdsvis tidlig på kvelden ble klart at Bush ville få flest stemmer på landsbasis. Det så lenge ut til at Kerry likevel ville få flere valgmannsstemmer.

Men da Bush overraskende klart vant Florida, begynte demokratene å frykte et nytt bittert nederlag. Og i solskinnsstaten fikk Bush nesten 400 000 flere stemmer enn Kerry. Og da det ble klart at Ohio vippet i presidentens favør, var valget i virkeligheten avgjort.

Bush er den første presidenten siden hans far - George H. W. Bush - ble valgt i 1988, som har fått over 50 prosent av stemmene.

Flertall

I tillegg til fire nye år i Det hvite hus ga velgerne Bush og republikanerne et flertall både i Senatet og i Representantenes hus.

Republikanerne får nå 53 av de 100 senatorene. I Senatet og Representantenes hus, som til sammen utgjør Kongressen, har republikanerne all makt. Noe som betyr at det blir langt lettere for presidenten å få gjennomført sin politikk. Demokratenes leder i Senatet, Tom Daschle fra South Dakota, tapte for utfordreren, den tidligere basketballspilleren John Thune.

I de elleve delstatene hvor det var spørsmål om å tillate homofile å gifte seg, ble forslaget avvist med klar margin.

-  Valgresultatet viser at vi ikke ønsker et samfunn med slike verdier. Avstemningen viser at borgerne forstår verdien av ekteskapet. At ekteskapet er og skal være mellom mann og kvinne, sier Christina Rondeau, leder av North Dakota Family Alliance, som ikke har noe til overs for homofile ekteskap.

Homo-aktivistene hadde på forhånd regnet med å tape i de fleste delstatene, men trodde lenge at liberale Oregon vil tillate homoekteskapet. Men med klare 58 prosent av stemmene sa også Oregon tvert nei til homoekteskap.

Velgermandat

President Bush ble introdusert av sin mektige visepresident Dick Cheney da han kom til Reagan-senteret i Washington for å holde sin vinnertale. Cheney kalte valget historisk.

-  President Bush kjørte oppriktig på en klar dagsorden for denne nasjonens framtid, og nasjonen svarte med å gi han et mandat, sa Cheney.

I sin tale takket Bush først sin familie, deretter Cheney:

-  Visepresidenten tjener Amerika med visdom og ære, og jeg er stolt av å tjenestegjøre ved hans side, sa Bush.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media