Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bush varsler nye kriger

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • President George Bush varslet i sin tale til Kongressen om «Rikets tilstand» at USA vil fortsette å bekjempe internasjonal terror etter den raske militære seieren i Afghanistan. Det har presidenten bred internasjonal støtte for. Men Bush skiller lag med de fleste av USAs allierte i NATO og i den brede koalisjonen i kampen mot terroren, når han ensidig legger vekt på den militære komponenten i denne kampen. Internasjonal rettsorden og internasjonale institusjoner som perspektiv på kampen mot terroren var dessverre helt fraværende i presidentens tale.
  • Etter terrorangrepene 11. september i fjor aktiverte NATO for første gang i historien paragraf 5 i Atlanterhavspakten, som åpner for at medlemslandenes væpnede styrker kan settes inn i forsvaret av et annet medlemsland. Det er dette som gjør at norske styrker nå gjør tjeneste i Afghanistan. I presidentens visjon av fortsettelseskrigen var det ikke rom for samarbeid om planer og beslutninger og løsninger. Tvert imot rettet Bush en klar advarsel til dem som ikke manner seg tilstrekkelig opp til å følge ham i ett og alt, og sa at USA ikke vil la seg stanse av feige betenkeligheter.
  • President Bush vil gjennomføre en av de kraftigste opprustningene i USAs historie. USAs militære styrker skal forsterkes med store mengder av de våpentypene og det kommunikasjonsutstyret som har vist seg effektivt i Afghanistan. Innsatsen av penger og tankekraft står i sterk kontrast til den fraværende satsingen på institusjonelt samarbeid gjennom FN og andre organer i kampen mot terroren.
  • I talen beskrev Bush Irak, Iran og Nord-Korea som en «terrorakse». Formuleringene oppfattes som et varsel om at militære aksjoner mot særlig Irak er nær forestående. Tirsdagens tale gjør det klart at Bush-regjeringen velger amerikansk alenegang i verdenssamfunnet der supermaktens overlegne militære makt kan bli satt inn nær sagt hvor som helst og mot hvem som helst. I forlengelsen av denne politikken ligger ingen varig seier i kampen mot internasjonal terror, men et alvorlig tilbakeslag for et sivilisert og fredelig verdenssamfunn.
Hele Norges coronakart