Bush versus Bibi

Det så så bra ut for Israel da Al Gore ledet over George W. Bush på meningsmålingene og den jødiske senatoren Joseph Lieberman ble Gores visepresidentkandidat. For Gore er pro-israelsk i sitt hjerte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke George W. Bush, selv om han under valgkampen prøvde å overgå Al Gore i støtteerklæringer til Israel. Det vet også israelerne. Blir Benjamin Netanyahu ny israelsk statsminister neste år, vil det kunne skape enda større friksjoner mellom de to vanligvis så nære allierte.

  • George Bush senior, som var USAs president fra 1988 til 1992, kom fra oljemiljøet i Texas, der båndene er nærmere til arabiske oljestater enn til Israel. Bush jr. tilhører mye av det samme miljøet. Han har også overtatt en rekke av farens nærmeste støttespillere. Flere av dem vil få sentrale poster, ikke minst når det gjelder utenrikspolitikken.
  • Bush senior hadde Dick Cheney som forsvarsminister, Colin Powell som forsvarssjef og James Baker som utenriksminister. Cheney er i dag påtroppende visepresident, Powell blir utenriksminister og Baker vil få en framtredende rolle som rådgiver. Trekløveret jobbet tett sammen da Bush senior ledet Golfkrigen mot Saddam Hussein i 1991. Israelerne satte den gangen liten pris på at USAs president ikke ønsket at de skulle gjengjelde rakettangrepene fra Irak. Både under og etter krigen måtte israelske myndigheter også bare registrere at båndene mellom USA og arabiske oljestater som Saudi-Arabia ble styrket.
  • George W. Bush, som knapt har vært utenlands, er helt uerfaren i utenrikspolitikken. Ifølge den israelske avisa The Jerusalem Post er det ventet at han kommer til å overlate mesteparten av dette området til sin utenriksminister. Den israelske avisa skriver også at Bush trolig vil bruke mye energi på å forbedre forholdet til moderate arabiske stater. Det har skrantet litt mellom USA og araberverdenen etter at det nye palestinske opprøret startet for to og en halv måned siden.
  • Israels statsminister Ehud Barak har fremdeles ikke gitt opp håpet om å få til en fredsavtale med palestinerne før israelerne etter planen skal gå til nyvalg på nyåret. Etter valgseieren til Bush har egentlig Barak 19. januar som deadline for fred. 20. januar går nemlig Israel-vennen Bill Clinton av som USAs president. Men tross enighet om nye fredsavtaler i USA, synes en fredsavtale å være langt unna.
  • Uansett vil George W. Bush ha langt andre ting å tenke på enn Midtøsten de første ukene av sin presidentperiode. Han er allerede nesten seks uker forsinket når det gjelder å sette sammen sin nye medarbeiderstab. Når Bush er på plass i Det hvite hus, står forsoning mellom hans egne republikanere og Al Gores demokrater langt høyere på prioriteringslista enn forsoningen mellom israelere og palestinere i Midtøsten.
  • Ehud Barak har små sjanser til å bli gjenvalgt som statsminister, skal vi tro meningsmålingene. I øyeblikket er det uklart om israelerne går til valg på ny statsminister i februar neste år eller om det blir både statsminister- og parlamentsvalg noen uker seinere. Muligheten for at Benjamin Netanyahu tar over som israelsk statsminister er stor. Da må han forholde seg til George W. Bush, som neppe vil ha større forståelse for israelske bosettinger enn faren hadde da han var president. Bush senior trakk i sin tid tilbake amerikanske lånegarantier for milliarder av kroner for å få den daværende konservative statsministeren Yitzhak Shamir til å dempe den jødiske nybyggeraktiviteten.
  • På plussida kan israelerne regne med at Bush vil fortsette det militære samarbeidet mellom de to landene, ikke minst når det gjelder avansert rakettforsvar. Israelske myndigheter håper også at Bush junior vil fortsette farens kamp mot Saddam Hussein i Irak. For fredsprosessen i Midtøsten kan det være en stor fordel at George W. Bush nå blir amerikansk president. Bill Clinton hadde nok en viss vilje, men noen uhildet mekler var han ikke. Derfor setter mange palestinere nå sin lit til at Bush skal være i stand til å legge et større press på Israel.