-Bush, vet du hvor jeg er?

Al-Qaida-topp angriper USAs president i ny video.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Bare elleve dager etter at Osama bin Laden advarte USA om nye angrep, kom den arabiske tv-kanalen Al-Jazeera i kveld med en ny video fra ledelsen terrornettverket al-Qaida.

Osama bin Ladens høyre hånd, Ayman al-Zawahri, skjeller ut president George W. Bush som «en slakter» og «en fiasko» med adresse til det amerikanske luftangrepet 13. januar på den østpakistanske landsbyen Damadola.

Målet var en aller siste hilsen til al-Zawahri og andre al-Qaida-ledere som den militære etterretningen hadde spottet inn.

Fire andre i Osama bin Ladens lederkorps omkom da amerikanske militærfly bombet en bygning, ifølge nyhetsbyrået AP.

-Vet du hvor jeg er?

- Bush, vet du hvor jeg er? Jeg er i de muslimske mengder, sier al-Zawahri i kamera, kledd i hvit kappe og hvit turban.

Henvendt til USAs president hadde al-Qaida-nestlederen også følgende budskap:

- Slakteren fra Washington, du er ikke bare slått og en løgner, men også en fiasko. Du er en forbannelse for ditt eget land.

Al-Zawahri sier at uskyldige ble drept i det amerikanske luftangrepet, og at USA ignorerte et tilbud fra al-Qaida om våpenhvile.

Da Osama bin Laden sto fram på en video på samme tv-kanal 19. januar, hadde ikke verdens mest ettersøkte mann vist seg offentlig siden desember 2004.

Han varslet nye angrep mot USA - og at de kommer snart.

Stedfortreder

al-Zawahri har vært Osama bin Ladens stedfortreder og ansikt utad mens sjefen selv holdt seg borte fra det offentlige rom hele 2005 fram til 19. januar i år.

Den forrige videoen med nestlederen er fra 6. januar i år, der han kommenterte USAs beslutning noen av troppen fra Irak som "en seier for den muslimske verden".

Det var også al-Zawahri som fortalte i et videoinnslag at al-Qaida tok på seg ansvaret for bombene i London 7. juli i fjor.

Uten våpen

Men i motsetning til tidligere videoer med al-Zawahri, var det ingen synlige våpen i bildet i mandagens tv-innslag. Osama bin Ladens høyre hånd satt foran sort bakgrunn.

I nedre venstre hjørne hadde videoen logo på arabisk og engelsk for videoselskapet al-Sahab, som tidligere har gjort slike videoinnslag med bin Laden og al-Zawahri.

AL-ZAWAHRI VAR MÅLET Muslimer i mange byer i Pakistan proteserte ved å brenne det amerikanske flagget etter luftangrepet 13. januar i år, der fire al-Qaida-lederne og 13 sivile ble drept. Her fra byen Multani 15. januar.