Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bush-veto mot torturforbud

President George W. Bush la lørdag ned veto mot en lovendring som ville ha nektet CIA å bruke vanntortur mot fanger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kongressen ønsker å forby de hardhendte metodene som har vært benyttet under avhør av fanger, blant dem såkalt waterboarding der det helles vann over hodet til ofrene for å framkalle drukningsfornemmelser.

Representantenes hus vedtok det nye lovforbudet i desember, og Senatet ga sin tilslutning i februar.

President George W. Bush gjør nå alvor av trusselen om å legge ned veto mot loven, som dermed ikke kommer til å tre i kraft så lenge han er å finne i Det hvite hus. Lovforbudet har ikke nok stemmer bak seg til at Kongressen kan overkjøre Bushs veto.

- Fordi farene gjenstår, må vi sørge for at etterretningspersonellet vårt har alle nødvendige redskaper for å stanse terroristene, sa Bush i sin ukentlige radiotale lørdag.

- Lovutkastet fratar dem disse viktige redskapene, sier Bush.
Forbudt i hæren 

Det amerikanske forsvaret har allerede forbud mot å bruke waterboarding og sju andre hardhendte metoder i forbindelse med avhør av fanger, og den nye loven ville ha pålagt CIA de samme restriksjonene.

CIA-sjef Michael Hayden bekreftet senest i forrige måned at waterboarding var i bruk, og høstet sterk kritikk fra menneskerettighetsorganisasjoner som stempler metoden som ren tortur.

Bruken av waterboarding er blitt kraftig fordømt av mange medlemmer av Kongressen, menneskerettighetsorganisasjoner og andre lands regjeringer.

Mange menneskerettighetsgrupper mener at mishandling og tortur av fanger skjer rutinemessig på hemmelige CIA-fengsler rundt om på kloden, blant annet på Guantánamo-basen på Cuba.

Skamfullt

- Vetoet til president Bush blir en av de mest skamfulle handlingene i hans presidenttid, sier den demokratiske senatoren Edward Kennedy.

- Om ikke Kongressen overkjører vetoet, vil det bli stående som en skrikende fornærmelse mot rettsstaten og et stygt merke på Amerikas gode navn og rykte i verdens øyne, sier han videre.

Kennedy viser til hærens feltinstruksjonsbok som kaller bruk av tortur ikke bare ulovlig, men også en dårlig metode «fordi den gir upålitelige resultater, kan skade senere informasjonsinnsamling og kan føre til at den som avhøres bare sier det han tror forhørslederen ønsker å høre».


Brukt i DDR

Teknikken er nesten den samme som ble brukt av sovjetiske styrker i Hohenschönhaussen-fengslet i Øst-Berlin etter krigen.

I dag er stasi-fengselet Hohenschöhaussen et museum, og besøkende kan se en celle som ble brukt til vanntortur i kjelleren.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media