Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bush-veto

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA skal fortsatt få lov til å bruke vanntortur for å få mistenkte terrorister til å tilstå. Lørdag la USAs president George W. Bush ned veto mot et lovforslag fra Kongressen om å forby denne avhørsmetoden. Den går ut på at det helles vann over hodene til fangene mens munnen dekkes, noe som framkaller drukningsfornemmelser. Metoden ble blant annet brukt av Stasi i det tidligere Øst-Tyskland.

Det amerikanske forsvaret har allerede forbud mot slik vanntortur og sju andre tvilsomme metoder i forbindelse med avhør av fanger. Den nye loven ville pålagt CIA de samme restriksjonene, noe som ville ha hjulpet terrormistenkte i den beryktede Guantánamo-leiren på Cuba og i hemmelige CIA-fengsler rundt om i verden. Den demokratiske senatoren Edward Kennedy kaller lørdagens veto en av de skammeligste handlingene i George W. Bush sin presidenttid. En trøst får være at Bush bare sitter til januar neste år og at ingen av de tre gjenværende presidentkandidatene støtter slike avhørsmetoder.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media