- Bush vil angripe Iran med atomvåpen

Målet er å styrte prestestyret, hevder prisbelønt journalist.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): President George W. Bush forbereder et kjernefysisk angrep på Iran. Det hevder den prisbelønte journalisten Seymour Hersh i kommende nummer av det prestisjetunge tidsskriftet The New Yorker.

- Den nye Hitler

Hersh, som blant annet avslørte My Lai-massakren under Vietnamkrigen og Abu Ghraib- og Guantánamo-skandalene, hevder at Bush og flere andre i Det hvite hus betrakter Irans president Mahmoud Ahmadinejad som en ny Hitler.

Hershs kilder er sentrale personer i forsvarshovedkvarteret Pentagon.

- Det hvite hus mener at den eneste måten å få bukt med Iran-problemet på er å endre maktforholdene i landet. Dette innebærer krig, sier en høytstående rådgiver ved det amerikanske forsvarsdepartementet til Hersh.

Tidligere etterretningsoffiserer sier til Hersh at planleggingen er «intens», og at planene «snart er klare til å settes i verk».

En tidligere ansvarlig ved forsvarsdepartementet sier at planene om et militært angrep bygger på overbevisningen om at «en langvarig bombekampanje kommer til å ydmyke de religiøse lederne i så stor grad at massene gjør opprør og kaster prestestyret».

«Taktiske kjerneladninger»

- KLAR FOR KRIG: President George W. Bush. Foto: REUTERS/SCANPIX
- KLAR FOR KRIG: President George W. Bush. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

I all hemmelighet har president Bush de siste ukene tatt kontakt med sentrale senatorer og medlemmer av Representantenes hus og informert dem om planene. Minst én av disse er demokrat.

Blant mulighetene som drøftes, er bruken av «taktiske kjerneladninger» - ladninger som først trenger ned i bakken og så detonerer. Blant målene er Irans omstridte atomanlegg Natanz.

På den annen side har presidentens atomvåpenplaner vakt sterke motreaksjoner innad i forsvaret, ifølge Hersh. Flere offiserer har prøvd å stoppe planene, men har mislyktes, og dessuten blitt truet med sparken.

- Det er mange innad i militæret som er sterkt imot å true andre land med atomvåpen, sier rådgiveren ved forsvarsdepartementet til Hersh. Rådgiveren frykter at en bombing av Iran vil sette i gang en kjedereaksjon som rammer amerikanske mål og borgere over hele verden.

- Hvis vi gjør alvor av planene, kommer sørlige halvdel av Irak til å brenne som et lys, sier han.

- Bush vil angripe Iran med atomvåpen
- BOMBEMÅL: Atomanlegget Natanz.
«DEN NYE HITLER»: President Mahmoud Ahmadinejad.