Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bush vil åpne for mer forurensning

Regjeringen i USA planlegger store lettelser i reglene som begrenser luftforurensningen fra amerikansk industri, ifølge britiske aviser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et hemmelig regjeringsdokument som ble lekket til flere medier fredag, tyder på at president George W. Bush vil lage et betydelig smutthull i den såkalte Clean Air Act, loven for ren luft.

Fram til nå har det vært forbudt å gjøre betydelige ombygginger av fabrikker og kraftverk, uten samtidig å installere renseanlegg og å godta kontroller av utslippene.

De planlagte endringene i reglene for luftforurensning vil bety at amerikanske firmaer kan investere store summer i fabrikkene, uten å bli omfattet av reglene om rensing og kontroll.

Dette vil blant annet gjøre det lettere å videreføre driften av amerikanske kullkraftverk, som slipper ut store mengder av klimagassen karbondioksid.

Tilbakeskritt

Miljøforkjempere beskriver regelendringene som det største tilbakeskrittet siden Bush-administrasjonen vendte ryggen til Kyoto-avtalen for to år siden.

USA står for en firedel av verdens karbonutslipp, 10 prosent mer enn hele Vest-Europa til sammen.

Miljøvernere frykter at dersom USA lemper på reglene for utslipp, vil det kunne undergrave forsøk på å overtale andre land til å respektere målene som er nedfelt i Kyoto-avtalen.

Energiindustrien jubler derimot over planene. Den hevder at slike endringer er avgjørende for å vedlikeholde kullkraftverk.

Men ikke minst vil en tillemping av Clean Air Act kunne bety innsparing av betydelig beløp for energiindustrien, der det fins tunge bidragsytere til republikanerne. Representanter for denne industrien ble også grundig konsultert da visepresident Dick Cheney utarbeidet administrasjonens energiplan i 2001, skriver The Guardian.

Varsler søksmål

Utvanningen av forurensningsloven fra 1972 planlegges på et tidspunkt da den amerikanske miljøvernadministrasjonen EPA ikke har noen leder.

Den forrige lederen trakk seg i sommer, i frustrasjon over regjeringens forsøk på å fjerne regler for forurensning, ifølge avisa The Independent.

Det hvite hus synes å benytte seg av dette, samt at Kongressen ikke er samlet nå, for å skape minst mulig oppmerksomhet omkring en beslutning om å endre Clean Air Act.

Men protestene er ikke uteblitt. Flere amerikanske politikere sier regelendringene vil være ulovlige, og varsler søksmål mot staten dersom de blir vedtatt.

(NTB)