Bush vil bringe 30 000 soldater hjem

- Vær så snill, dette er en fornærmelse mot vår intelligens, sier demokratene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Når president George W. Bush skal holde sin 15 minutter lange fjernsynstale i morgen kveld, vil han annonsere tilbaketrekking av amerikanske soldater. Målet er at innen neste sommer skal 30000 amerikanske soldater være hjemme igjen.

På denne måten forsøker Bush å strekke ut en forsonende hånd til krigstrøtte demokrater i Kongressen. Demokratene på sin side føler Bush prøver å lure dem.

- En fornærmelse

- Vær så snill, det er en fornærmelse mot amerikanernes intelligens å innbille dem at dette representerer en ny strategi i Irak, sier demokratenes flertallsleder i Representantenes Hus, Nancy Pelosi.

Tilbaketrekking av 30000 soldater vil i praksis si at antallet amerikanske soldater i Irak er tilbake på samme nivå som før styrkeopptrappingen som ble iverksatt tidligere i år.

- Vi er like skuffet som folket over at presidenten vender det døve øret til når det gjelder meninger om denne krigen, sier Pelosi til nyhetsbyrået AP.

Flere betingelser

I talen, som presidenten og hans rådgivere er i ferd med å legge siste hånd på, vil Bush selvsagt si at han forstår amerikanernes bekymring for krigen i Irak og deres ønske om å bringe soldatene hjem.

SKAL TALE: President George W. Bush skal i morgen holde en fjernsynssendt tale der han forteller det amerikanske folk om strategien videre i Irak. Foto: AP Photo/J. Scott Applewhite/SCANPIX
SKAL TALE: President George W. Bush skal i morgen holde en fjernsynssendt tale der han forteller det amerikanske folk om strategien videre i Irak. Foto: AP Photo/J. Scott Applewhite/SCANPIX Vis mer

Han vil også si at etter å ha hørt på Petraeus og Crocker vil han redusere antallet amerikanske styrker i Irak, uten at det kaster landet ut i ytterligere kaos.

I likhet med general Petraeus vil Bush be om mer tid til å bestemme seg for når antallet soldater skal reduseres til under 130 000. General Petraeus har bedt om at denne avgjørelsen om ytterligere tilbaketrekking utsettes til mars neste år.

I motsetning til Petraeus vil Bush imidlertid sette flere betingelser for tilbaketrekking. Situasjonen på bakken og uforutsette hendelser skal kunne påvirke tilbaketrekkingsprosessen, mener Bush.

- Jeg hadde rett hele tiden

Mens demokratene er misfornøyde med at Bush-administrasjonen tilsynelatende ikke har noe nytt å komme opp med når det gjelder situasjonen i Irak, konstaterer John McCain at han hadde rett hele tiden.

- I fire år har vi ført en mislykket politikk i Irak. Jeg fordømte den, og ble kritisert av republikanere for å ha gjort det. Jeg kunne se at det var nødt til å gå feil og jeg argumenterte for strategien som nå lykkes, sier republikaneren McCain, som går med en presidentdrøm i magen.

McCain mener general Petraeus’ strategi med opptrapping av styrkene i Irak er helt i hans militærstrategiske ånd, skriver AP.

- Vil ha dem ut i dag

Bush vil bringe 30 000 soldater hjem

I det krigsherjede Irak har man fulgt diskusjonen om landets framtid på avstand. Mange, spesielt de som har tilknytning til den ytterliggående sjialederen Moqtada al-Sadr, har aldri lagt skjul på at de vil ha de amerikanskledete styrkene ut av landet så fort som overhodet mulig.

- Vi foretrekker å få styrkene ut av landet i dag. Men den eksakte timeplanen for tilbaketrekking er opp til styrkene selv å avgjøre, sier en talsmann for al-Sadr, Salah al-Ubaidi til The New York Times.

Blant Iraks sunnimuslimer er man noe mer avventende.

- Det er noe jeg vil si, selv om jeg hater å si det. De amerikanske styrkene, som er en fryktelig okkupasjonsstyrke, er blitt viktige for oss sunnier. Vi er en minoritet og vi har ikke en styrke som kan stå opp mot militsen, sier Ahmad Umar al-Esawi, bosatt i byen Baquba, nordøst for Bagdad i Iraks sunnitriangel.

Iraks stadig mer upopulære statsminister Nouri al-Maliki sa i en tale parlamentet denne uka, at han innser at de irakiske sikkerhetsstyrkene «trenger mer tid» før amerikanerne kan trekke seg ut.