Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bush vil bruke krigserstatning til gjenoppbygging

Gulfkrig-veteranene i USA fortviler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Akkurat nå pågår det en lite vakker kamp i det amerikanske rettsvesenet. 17 amerikanere som ble torturert i det nå beryktede Abu Ghraib-fengselet i Irak under Gulfkrigen i 1991 kjemper desperat i høyesterett for å få sin erstatning.

Veien dit har vært kronglete. Først i 1996 åpnet den amerikanske kongressen for at amerikanske statsborgere kunne saksøke fremmede statsmakter som sto på en liste over terrorsponsorer. Der og da var sju nasjoner representert, blant annet Saddam Husseins Irak.

I 2003 ble veteranene tilkjent 1 milliard dollar i erstatning. Pengene skulle tas av irakiske midler som var frosset i USA.

Snudde med invasjonen

Men så skjedde det noe uventet. Advokatene i Det Hvite Hus mente at veteranene ikke kunne kreve en eneste dollar av pengene. Grunnen var at irakerne på det tidspunktet ikke lenger sto på lista over terrorsponsorer. Og dermed trengte de pengene til gjenoppbygging etter den amerikanske invasjonen, skriver Los Angeles Times.

- Det er veldig merkelig at vår egen regjering kjemper mot oss i denne saken, sier en av krigsfangene, David W. Eberly, til avisa.

Enda merkeligere er et par andre offentlige uttalelser.

Kompenserer irakerne

- Det finnes ikke nok penger til å kompensere disse modige mennene og kvinnene for lidelsene de gikk gjennom i hendene på et brutalt regime og i hendene på Saddam Hussein, fortalte pressesekretær i Det Hvite Hus, Scott McClellan, i november 2003.

Og det er sikkert riktig. For byråkratene i Det Hvite Hus insisterer på at Bush-administrasjonen har sagt at de modige mennene og kvinnene ikke skal få en eneste krone. De irakiske midlene som er frosset i USA skal ifølge president George W. Bush i sin helhet gå til gjenoppgyggingen av landet. Og da er jo kassa tom.

Det at kongressen i sin tid mente at krigsfangene absolutt burde få erstatningen de har krav på, ble kvikt omgått ved å fjerne Irak fra lista over terrorsponsorer.

Men så kommer det som provoserer de tidligere krigsfangene aller mest. For i kjølvannet av Abu Ghraib-skandalen, hvor amerikanske fangevoktere mishandlet irakiske krigsfanger, altså i det samme fengselet de amerikanske soldatene gjennomgikk sine lidelser, kunne forsvarsminister Donald Rumsfeld melde følgende:

- Jeg prøver å finne en måte å kompensere de irakiske innsatte som ble grovt mishandlet av amerikanske styrker på en skikkelig måte. Det er det eneste riktige å gjøre.

Nå gjenstår bare ett håp for krigsfangene. Det er at amerikansk høyesterett velger å ta saken. Slik at de nok en gang kan vinne i retten. Forskjellen denne gangen er at saken heter Acree mot Irak og USA. Ikke bare mot Irak, slik det var sist.

FORTVILER: David Eberly fronter de amerikanske krigsfangenes kamp ofr erstatning etter den første Gulfkrigen. De føler seg forrådt av George W. Bush.