Bush vil bytte ut toppfolka

Den nye Irak-strategien kommer i neste uke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs president George W. Bush sier han vil legge fram en ny Irak-strategi i løpet av neste uke. Han legger også opp til omfattende utskiftninger av nøkkelpersonell.

- Jeg vil i løpet av neste uke være klar til å legge fram en strategi som vil hjelpe irakerne til å nå sitt mål om et land de kan styre og forsvare selv, sa Bush på en pressekonferanse etter et møte med Tysklands forbundskansler Angela Merkel torsdag kveld.

Presidenten sa han fortsatt har konsultasjoner med rådgivere om den nye strategien.

- Jeg vil være sikker på at oppdraget er klart og spesifikt og at det kan oppnås, sa Bush.

Han kommenterte også striden om henrettelsen av Iraks tidligere president Saddam Hussein, og sa den burde ha skjedd «på en mer verdig måte».Utskiftninger

Bush nevnte ikke spørsmålet om å øke tallet på amerikanske soldater i Irak, et forslag som helt sikkert vil møte motstand i den demokratiskkontrollerte Kongressen.

Men det virker som om presidenten satser på å møte situasjonen med delvist nytt mannskap i nøkkelposisjoner både i Bagdad og Washington.

Kilder som står Det hvite hus nær har varslet omskiftende utskiftninger de nærmeste dagene, både av ledende diplomater og militære sjefer.

NY STRATEGI: USAs oresident sier han i løpet av neste uke vil være klar til å legge fram en ny strategi i forhold til Irak. Foto: REUTERS
NY STRATEGI: USAs oresident sier han i løpet av neste uke vil være klar til å legge fram en ny strategi i forhold til Irak. Foto: REUTERS Vis mer

USAs nåværende ambassadør til Pakistan, Ryan Crocker, vil trolig erstatte Zalmay Khalizad som ambassadør i Irak. Bush vil samtidig nominere Khalizad til posten som USAs FN-ambassadør, ifølge ABC News. Han vil erstatte den omstridte John Bolton, som gikk av i desember.Negroponte til UD

Bush vil allerede fredag utnevne USAs øverste etterretningssjef John Negroponte til viseutenriksminister. Viseadmiral Michel McConnell, tidligere sjef for det nasjonale sikkerhetsbyrået, vil erstatte Negroponte som øverste sjef for USAs 16 ulike etterretningsorganisasjoner, sier en av presidentens nære medarbeidere.

Begge utnevnelser krever Senatets godkjenning.Erfaren diplomat

John Negroponte (67) har vært i krig før. Han var blant annet i Saigon under krigen i Vietnam. Der lærte han vietnamesisk så raskt at daværende utenriksminister Henry Kissinger valgte ham til å lede hemmelige forhandlinger med Nord-Vietnam.

Negroponte var også USAs ambassadør i Honduras under krigene i Mellom-Amerika på 1980-tallet, da USA utstyrte og trente Contrasgeriljaen i Nicaragua. Negroponte ble beskyldt for å se gjennom fingrene med likvideringer og tortur utført av USA-vennlige regimer i Mellom-Amerika.

Negroponte var USAs FN-ambassadør da USA forsøkte å overbevise resten av Sikkerhetsrådet om at det var nødvendig å gå til krig mot Irak, og han var Irak-ambassadør inntil han i 2005 ble utnevnt som øverste sjef for USAs etterretningstjenester.

(NTB)