- Bush vil fjerne Arafat

Ifølge israelske kilder har president Bush gått med på å legge fredsforhandlingene på is til Yassir Arafat er fjernet. Les hvordan de skal bli kvitt ham!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kilder i USA-følget til Ariel Sharon forteller hvordan PLO-lederen skal spilles utover sidelinja. Det er den uavhengige israelske avisa Ha'aretz som avslører hva som ble sagt i fortrolighet under det 70 minutter lange møtet i Washington mellom Sharon og Bush.

- George W. Bush har gått med på å utsette fredssamtalene mellom israelerne og palestinerne inntil interne reformer er fullført i de palestinske selvstyremyndighetene. Omskiftingene må føre til et styre som ikke blir ledet av den nåværende formann Yassir Arafat, sier kildene.

I kveld holder Sharon krisemøte etter nattas selvmordsangrep som krevde 15 liv, men det er ikke ventet at han kommer til å utvise Arafat fra landet. Ifølge Sharons medarbeidere har de en mer langsiktig plan for å bli kvitt 72-åringen.

Insisterer på fredsavtale

- Det ble klart at Arafat må flyttes til en annen mer symbolsk rolle innen selvstyremyndighetene. Det administrative ansvaret må overføres til andre personer, sier kildene til Ha'aretz.

Det skal være amerikanerne som har laget planen som skal fjerne Arafat gjennom strukturendringer. Det nye er at Bush ikke vil presse Sharon til forhandlingsbordet før Arafat er borte fra sjefsstolen. Bush skal ha foreslått å opprette en palestinsk overgangsregjering inntil det kan holdes valg.

Den amerikanske presidenten insisterer fortsatt på at partene skal forhandle fram en endelig fredsavtale straks strukturendringene er sluttført. USA regner med de arabiske nabolandene vil gå med på planen så lenge Israel ikke blander seg inn i gjennomføringa.

- Amerikanerne forstår at det ikke finnes noen å forhandle med i den nåværende lederstrukturen, sier kildene.

Arafat fordømte terror

Dagens uttalelser fra Det hvite hus synes å bekrefte påstandene fra Sharons medarbeidere.

- Det er på tide å reformere de palestinske myndighetene. Det er dette president Bush følger med på. Det er sakens kjerne. Ønsker dagens lederskap vold eller betydde løftene som de ga i Oslo noe? spurte Bush-talsmann Ari Fleischer retorisk.

En kilde i Det hvite hus sier til nyhetsbyrået AP at USA ikke vil fortelle Sharon hvordan han skal reagere på gårsdagens selvmordsangrep i Tel Aviv. Offisielt er holdninga at Bush vil vente å se hva Arafat gjør for å stanse volden. Den palestinske presidenten gikk i dag sterkt ut og fordømte terroren. Han har beordret sine sikkerhetsstyrker om å forhindre alle terrorangrep mot Israel.

BLITT ENIGE? Ariel Sharon krevde amerikansk hjelp til å ta makta fra Arafat da han møtte president George W. Bush i Washington i går.
<B>FERDIG? Palestinernes leder Yassir Arafat lovet i dag å gjøre alt i sin makt for å stanse terroren.
<B>15 DREPTE: Biljardhallen ble smadret i bombeangrepet sør i Tel Aviv. Hamas tok på seg ansvaret for terroren som skadde over 50 i tillegg til de drepte.