Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bush vil forby homoekteskap

Karl Rove, presidentens superrådgiver, bekreftet i går kveld at George W. Bush vil forby ekteskap mellom homofile. Sammen med ventede utskiftinger i administrasjonen betyr det at Bush legger USA enda mer til høyre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): I Massachusetts og i perioder i San Francisco har det vært mulig for homofile par å bli viet. Det vil president George W. Bush nå sette en endelig stopper for.

I et intervju med TV-kanalen Fox News, som skal sendes natt til tirsdag norsk tid, bekreftet Bushs norskættede superrådgiver Karl Rove at presidenten vil forby ekteskap mellom personer av samme kjønn.

Lovforslag

-  Ekteskapet er en institusjon mellom mann og kvinne som har vart i 5000 år. Dette er et moralsk spørsmål om verdier. Det er ingen tvil hva presidenten og det amerikanske folket mener om dette, sier superrådgiveren til George W. Bush.

Ifølge Karl Rove ønsker ikke presidenten at tilfeldige lokale dommere og politikere på delstatsnivå skal bestemme hvem som skal få gifte seg.

George W. Bush vil ifølge Karl Rove legge fram et lovforslag for Kongressen, hvor republikanerne har rent flertall både i Senatet og Representantenes Hus, for å forby ekteskap mellom personer av sammen kjønn.

I USA spekuleres det over hvem som vil gå, hvem som må gå og hvem som vil bli ministere i George W. Bush nye administrasjon.

Tre av George W. Bush fremste ministere kan bli byttet ut. Flere spekulasjoner går ut på at Condoleezza Rice og Paul Wolfowitz overtar etter Powell og Donald Rumsfeld.

I så fall ligger det an til en ytterligere høyredreining av amerikansk utenrikspolitikk.

Bush i tenkeboksen

Det eneste som er helt sikkert er at Karl Rove fortsetter som Bush nærmeste og fremste politiske rådgiver og strateg.

Amerikanske medier er enige om én ting, og det er at Karl Rove aldri har vært viktigere enn det 53-åringen er nå.

Bush sier selv han er i tenkeboksen og at han skal bruke de nærmeste dagene til å se hva han skal gjøre og vurdere hvilke ministere han eventuelt vil bytte ut.

Det eneste som synes helt sikkert er at justisminister John Ashcroft gir seg. 62-åringen skal selv ha bedt om avlastning på grunn av familien.

De fleste er også enige om at den i mange kretser upopulære forsvarsminister Donald Rumsfeld forsvinner, en gammel venn av Bush-familien.

Hva som skjer med Colin Powell, er usikkert. Han blir ansett å være mer liberal enn resten av Bushs nære medarbeidere. De fleste kommentatorene og ekspertene tror Powell forsvinner.

Nye ministere

Som justisminister blir Rudy Giuliani, New Yorks tidligere borgermester, oftest nevnt. Giuliani er umåtelig populær i USA etter 11. september.

Mange ser også ham som republikanernes presidentkandidat i 2008.

Condoleezza Rice, som de siste fire åra har vært sikkerhetsrådgiver i Det hvite hus, er navnet som oftest nevnes som ny utenriksminister.

Hvis Colin Powell går, taler alt for at Condoleezza Rice blir utenriksminister. Hvis Powell får fortsette, tror de fleste at Rice overtar etter Rumsfeld.

Blir Condoleezza Rice utenriksminister, er det ventet at Paul Wolfowitz blir forsvarsminister.

Wolfowitz som i dag er statssekretær i justisdepartementet, blir regnet for å stå til høyre selv for konservative Donald Rumsfeld.

HJERNEN: George W. Bushs viktigste rådgiver er norskættede Karl Rove, beskrevet som hjernen bak Bushs politikk.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media