Bush vil ha «et siste, stort framstøt» i Irak

I stedet for tilbaketrekning: 20 000 ekstra soldater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): George W. Bush har fortalt sentrale rådgivere at USA og landets allierte må gjøre «et siste stort framstøt» for å vinne krigen i Irak, skriver The Guardian. Ifølge avisas kilder vil presidenten sende nye 20 000 soldater til krigen, i stedet for å starte tilbaketrekning av styrkene neste år.

Vil ha økte bevilgninger

Kilder tett på Bush forteller at hans fortsatt offensive holdning til Irak også påvirker Iraq Study Group, utvalget som er ledet av Bush-venn James Baker og som snart kommer med en rapport om mulige løsninger på krigen.

Ifølge The Guardian er det ventet at Baker-utvalget vil anbefale en strategi foreslått av Pentagon:

* Økning av amerikanske styrker med opptil 20 000 soldater for å sikre Bagdad og gjøre nye utstasjoneringer andre steder i Irak

* Fokusere på regionalt samarbeid rotfestet i en internasjonal konferanse med nabolandene og/eller direkte diplomatisk innsats fra land som Kuwait og Saudi-Arabia

* Friske opp forsoningsprosessen mellom Sunni- og Sjiamuslimer og andre

* Øke bevilgningene fra (den amerikanske) Kongressen for å finansiere trening og utstyr til irakiske sikkerhetsstyrker

DILEMMA: Bush er på offensiven, men kan få vanskeligheter med å få befolkningen med på en plan om å utsette tilbaketrekningen av amerikanske styrker fra Irak. Her den flaggdraperte kisten med korporal Carl W. Johnson II som nylig døde av en hjemmelagd bombefelle i veikanten i Bagdad. Foto: SCANPIX/EPA
DILEMMA: Bush er på offensiven, men kan få vanskeligheter med å få befolkningen med på en plan om å utsette tilbaketrekningen av amerikanske styrker fra Irak. Her den flaggdraperte kisten med korporal Carl W. Johnson II som nylig døde av en hjemmelagd bombefelle i veikanten i Bagdad. Foto: SCANPIX/EPA Vis mer

Strategene diskuterer ennå hvorvidt Syria og Iran bør være en del av den diplomatiske prosessen.

Nedjusterer målene

Samtidig ser det nå ut til at de amerikanske krigssjefene nå ikke lenger vil ha forhåpninger om et fullt utblomstret vestlig demokrati i Irak.

- Bush har sagt nei til tilbaketrekning - så hvilke alternativer gjenstår? Baker-rapporten vil bli et sett med ideer, mer realistiske enn tidligere, som kan brukes som politiske verktøy. De kommer til å si at vi må nedjustere målene, glemme demokrati-pisspreiket og dytte inn mer ressurser for å gjøre det, hevder en tidligere sentral person i Bush-administrasjonen overfor The Guardian.

Vedkommende spekulerer i at «siste framstøt»-strategien også er ment å gi Bush og republikanerne tid og alburom til å restituere seg etter årets katastrofevalg og samle krefter fram mot presidentvalget i 2008.

Å sende flere soldater i stedet for å starte nedtrappingen vil være et svært kontroversielt forslag etter at velgerne sa klart fra i valgdagsmålinger om at Irak-krigen drev mange av dem til stemmeurnene for å straffe Bush. Samtidig har demokratene ennå ikke lagt noen helhetlig alternativ strategi på bordet, og vil heller ikke kunne overstyre Bush i utenriksspørsmål om han setter hardt mot hardt.

Bush vil ha «et siste, stort framstøt» i Irak