Bush vil ha FN-reaksjon mot Syria

President George W. Bush ber FN reagere på at Syria knyttes til drapet på Libanons stasminister Rafik Hariri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

En undersøkelse FN har gjort, konkluderer med at høyerestående syriske og libanesiske sikkerhetstjenestemenn planla drapet på den populære og mektige politikeren.

– Rapporten antyder tydelig at det politisk motiverte drapet ikke kunne ha skjedd uten at Syria var involvert, sier Bush.

Presidenten ber om at det holdes et FN-møte så fort som mulig, for å ta diskutere saken.

– I dag kom det en alvorlig rapport, som krever at verden ser veldig nøye på den og reagerer deretter, sier Bush.

Kraftig kritikk

Ifølge verdensorganisasjonen var drapet en avansert operasjon som krever videre etterforskning. Hariri og 20 andre ble drept av en bilbombe 14. februar i år. Den første offisielle koblingen mellom den syriske regjeringen og bombeaksjonen kommer trolig til å forverre den allerede spente situasjonen.

Rapporten fra undersøkelseskommisjonen, som ble ledet av den tyske statsadvokaten Detlev Mehlis, anbefaler ikke pågripelse av noen syrere, men kommer med kraftig kritikk mot landets regjering. Myndighetene i Syria anklages for å ha forsøkt å hindre kommisjonen i dens arbeid. Utenriksminister Farouk al-Sharaa blir beskyldt for å ha løyet i et brev til Mehlis gruppe.

USA og Frankrike begynte allerede før rapporten å utforme en resolusjon fra FNs sikkerhetsråd mot Syria grunnet landets påståtte rolle i drapet og påstander om at Syria forsyner libanesisk milits med våpen.

Avviser alt

Syrias president Bashar Assad avviser enhver forbindelse til drapet på nabolandets statsminister. Presidentens svoger leder den syriske etterretningstjenesten.

FN mener også det er grunn til å etterforske en telefonsamtale mellom Libanons president, Emile Lahoud, og broren til et fremstående medlem av en pro-syrisk gruppe få minutter før Hariri ble drept. Lahoud er en av Syrias mest lojale allierte.

(ANB-AP)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer