Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bush vil ha fred med «skurkene»

USAs president George W. Bush ønsker en fredelig løsning på landets problemer med «skurkestater» som Nord-Korea, Iran og Irak. Men amerikanerne vil om nødvendig også bruke makt, sa Bush mandag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den amerikanske presidenten avfeide bekymringer blant USAs allierte om en utvidelse av krigen mot terrorisme. Han siterte sin utenriksminister Colin Powell, som har kalt disse betenkelighetene nervøst tullprat.

- Jeg holder alle muligheter åpne Vi ønsker å løse alle uoverensstemmelser på fredelig vis, også i forholdet til Irak, Iran eller Nord-Korea, sa Bush om de tre landene han tidligere har betegnet som en ondskapens akse.

«Livsfarlig»

Bush reiser tirsdag fra Tokyo til den sørkoreanske hovedstaden Seoul, og skal onsdag besøke den demilitariserte sonen mellom Sør-Korea og Nord-Korea. Han har tidligere betegnet denne sonen som ett av verdens farligste steder.

Presidentbesøket fra USA er ikke udelt populært blant yngre sørkoreanere. Mandag måtte politiet gripe inn og fjerne 32 studenter, som hadde okkupert det amerikanske handelskammeret i Seoul.

Bush benyttet sin pressekonferanse i Tokyo mandag til å gi statsminister Junichiro Koizumis arbeid med å reformere Japans økonomi sin varme og klare støtte. -Jeg har tiltro til hans strategi, og til hans ønsker om å gjennomføre denne strategien, sa presidenten.

Reformer

- For ti år siden var vi japanere kanskje litt overmodige, mens vi nå har mistet selvtilliten. Jeg føler meg likevel sikker på at vi skal klare å få til de nødvendige strukturelle reformer i vår økonomi, svarte den japanske statsministeren.

Koizumi kom samtidig med uttalelser som kunne tolkes som forsiktig kritikk av USAs nei til Kyoto-avtalen om kutt i utslipp som bidrar til global oppvarming. Nødvendige miljøverntiltak trenger ikke gå ut over samfunnsøkonomien, sa han.

President Bush la i forrige uke fram sitt eget alternativ til Kyoto-avtalen, basert på frivillige løsninger og ny teknologi. Men dette utspillet er blitt møtt med skepsis i andre industriland, og det er lite som tyder på at Bush vil få japansk støtte til sin klimaplan.

(NTB/REUTERS)

Hele Norges coronakart